25.5.2024. Edukativna šetnja sa ciljem upoznavanja endemske vrste (Dalmatinska tila) u okolici Sinja

Pozivamo vas na edukativnu šetnju kojoj je cilj upoznavanje sa dalmatinskom tilom, jednom od najrjeđih hrvatskih biljnih vrsta.

Dalmatinska tila (Dalmatocytisus dalmaticus) je strogo zaštićena endemska biljka izrazito uskog areala rasprostranjenosti, procjenjenog na tek 1,5 km2 na nekoliko lokaliteta u okolici Sinja.

Premda posjeduje mnoge značajke koje nas obvezuju da je upoznamo, divimo joj se i čuvamo je, široj javnosti je relativno nepoznata i nepravedno zapostavljena.

Kroz ovu besplatnu edukativnu šetnju želimo upoznati javnost sa tim značajkama kako bi osvijestili važnost dalmatinske tile te tako doprinijeli njezinom opstanku.

Ujedno ćemo čuti koji su sve problemi i izazovi vezani uz očuvanje dalmatinske tile, ali također i pozitivnu priču o aktivizmu lokalnog stanovništva koje je spriječilo otvaranje kamenoloma na Gredi u Glavicama, najvažnijem stanište ove izuzetne vrste.

Naše edukativno druženje će se održati 25.05. (subota) od 10:00 do 12:00 sati u Glavicama kod Sinja uz vodstvo Marka Cvrlje.

Prijave su obavezne putem obrasca: https://forms.gle/PUTS8h3T6h1BYXYN6

Više detalja o lokaciji po primitku prijave.

………………..

Ovaj događaj je organiziran kao dio projekta VERA – “Sustainable agricultural models for biodiversity preservation” financiranog u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 2 – Green and resilient shared environment) te je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Projektni partneri su: Permakultura Dalmacija, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Demonstrative Farm Company “I Giardini di Pomona” te Općina Larino kao vodeći partner.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *