Veliki interes škola i vrtića u Sinju i Splitu za naše aktivnosti

Prva polovica 2024. godine nam je donijela suradnju sa čak 3 vrtića i 4 škole sa područja Sinja i Splita.  Sve je to bio dio projekta “Naša dica za našu prirodu”. Koje smo sve aktivnosti proveli možete pročitati u nastavku teksta.

Sve je započelo u siječnju sa volonterskom akcijom sadnje stabala u dječjem vrtiću Ljiljan u Turjacima. Vrtićka djeca su uz pomoć svojih teta i voditelja akcije Marka Cvrlje unaprijedili okoliš vrtića, kojeg sada krase nova stabla trešanja, smokava, šljiva i koštela (Fotografija 1).

Fotografija 1: Sadnja stabala u DV Ljiljan u Turjacima

“Ovom sadnjom smo željeli obogatiti krajobraz vrtića te pokazati djeci radost kreiranja s prirodom. Ujedno smo im ukazali na sve blagodati koja nam stabla donose – zdravu hranu, ugodniji okoliš i brojne koristi za samu prirodu. Hvala prijateljima na podršci za sadnju te osoblju vrtića na interesu za provedbu ove akcije”, rekao je Marko Cvrlje iz Permakulture Dalmacije te dodao kako njihova udruga promocijom svojih ideja i vrijednosti nastoje pokrenuti ljude na djelovanje.

Fotografija 2: Sadnja stabala u OŠ Fra Pavla Vučkovića u Sinju

Nakon sinjskog vrtića u veljači su na red za sadnju došle i Sinjske škole i to čak njih tri. Tako su nova stabla ukrasila: Franjevačku klasičnu gimnaziju (Fotografija 3) i osnovne škole Ivana Lovrića (Naslovna fotografija) i Fra Pavla Vučkovića (Fotografija 2). U ovim sadnjama je sudjelovalo više od 50 učenika.

Fotografija 3: Sadnja stabala u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju

Ožujak je preselio aktivnosti malo južnije u Split gdje je još jednu volontersku akciju sadnje stabala održao naš Marko Cvrlje. Ovaj put je riječ bio o osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad (Fotografija 4) na čijim je aktivnostima uz četrdesetak učenika i nekoliko profesorica sudjelovao i ravnatelj škole.

Fotografija 4: Sadnja stabala u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu

Nakon sadnje stablašica za čiju sadnju više nije bilo pogodno na red je došla sjetva povrtnih kultura. Točnije radionice izrade presadnica povrtnih kultura koje je u dva splitska vrtića vodio Marko Ban.

Prva su na red došla djeca predškolske dobi iz dječjeg vrtića Adriana (Fotografija 5) koja su pomno upijala znanje i osvijestili kako i sami kod kuće mogu uzgojiti nešto što kasnije mogu pojesti. Na njihovu radost mogli su kući ponijeti presadnice o kojima su kasnije brinuli i obavještavali nas o njihovom napretku.

Fotografija 5: Radionica izrada presadnica u DV Adriana u Splitu

Nakon predškoske dobi na red su došli i oni iz jasličke dobi s kojima smo imali istu radionicu u dječjem vrtiću Mali princ (Fotografija 6). Fascinirajuće je bilo koliko su mališani u dobi od tri godine pokazali strpljenja dok su pratili proces izrade presadnica. Presadnica o kojima su kasnije nastavili brinuti u vrtiću sa svojim tetama.

Fotografija 6: Radionica izrada presadnica u DV Mali princ u Splitu

Za posljednju aktivnost u ovom projektu povratak u osnovnu školu Ivana Lovrića u Sinju. Tamo djeluje sekcija “Mladi planinari Leteći medvjedići” pod vodstvom sjajne i vrijedne nastavnice Rozane Ivković-Ćurić, a za njih je Marko Cvrlje spremio posebno predavanje. 

Mlade ekologe je educirao kroz predavanje “Zaštita prirode” u sklopu kojeg smo im je pričao o našim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, zaštićenim područjima i načinima ekološki savjesnog djelovanja (Fotografija 7). Predstavljene su im neke lokalne akcije mladih eko-aktivista.

Fotografija 7: Predavanje “Zaštita prirode” u OŠ Ivana Lovrića u Sinju

“Naša udruga će i dalje biti otvorena za suradnju sa školama i vrtićima koji su se pokazali kao izvrsni partneri i suradnici. Sa školama već dugi niz godina uspješno i u kontinuitetu surađujemo dok s vrtićima nemamo toliki kontinuitet, ali ćemo se truditi da ubuduće bude. Pozivamo sve vrtiće i škole željne suradnje da nam se obrate. Dok za jesen već imamo u planu neke aktivnosti kako za vrtiće tako i za škole.”, kazao je Marko Ban iz udruge Permakultura Dalmacija ujedno i voditelj projekta “Naša dica za našu prirodu”. 

Ova objava je u sklopu projekta “Naša dica za našu prirodu” kojeg sufinancira splitsko-dalmatinska županija iz javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa potpore udrugama iz područja zaštite prirode ili zaštite okoliša u 2024. godini. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *