IMG_6152

TKO SMO MI

O nama

Dragi posjetitelji,
drago nam je da vam imamo priliku predstaviti našu udrugu Permakultura Dalmacija, naše dosadašnje djelovanje, vrijednosti koje zastupamo i planove koje, nadamo se i uz vašu pomoć, namjeravamo ostvariti.

Naša udruga okuplja ljude različitih profesija, životne dobi i interesa pa kroz zajedničko djelovanje imamo priliku ponuditi rješenja za različite društvene i ekološke probleme s kojima se naša zajednica susreće.

Ono što nas, tako različite i raznolike, u udruzi povezuje je svijest da smo dio složenog ekosustava na koji možemo pozitivno utjecati.

Ekipa smo koja radi ono što voli pa dobre vibre ne manjka. Posvećeni smo usvajanju novih znanja i vještina i njihovim prenošenjem svima onima kojima su potrebni. Smatramo da je smisao zajednice u međusobnom podržavanju i poticanju ostvarenja ciljeva kojima težimo.

predsjednik: Marin Kanajet
dopredsjednik: Ivan Mateljan
tajnik: Marko Ban
Upravni odbor: Marko Ban, Marija Hajdić, Marin Kanajet, Ivan Mateljan, Antonija Mihaljević, Vedrana Vučenović, Zoran Vukšić

Kako djelujemo

Princip djelovanja u našoj udruzi temelji se na tome da svaki član doprinosi radu udruge znanjima i vještinama koje posjeduje, uključujući se u one projekte i aktivnosti koje ga zanimaju i za koje smatra da su korisne. Zato, prilikom pristupanja udruzi, putem kratkog upitnika i razgovora , nastojimo saznati koji bi mogao biti Vaš doprinos udruzi, ali i kako udruga može pomoći Vama. Možete postati članom i bez da se aktivno uključite u rad udruge, ali očekujemo da promovirate naš rad te svojim djelovanjem pridonosite ciljevima kojima težimo.

Potičemo članove na usavršavanje u područjima od njihovog interesa kako bi vremenom postali dovoljno stručni da u radu i poduci drugih mogu biti samostalni. Nekog zanima vrtlarstvo, nekog prirodna gradnja, a nekog društveno djelovanje i doprinos rješavanju komunalnih problema ili razvoju lokalne zajednice – područje djelovanja naše udruge je dovoljno široko da svatko može pronaći temu koja ga zanima i aktivnost koju kroz udrugu može realizirati. Sve ideje i prijedlozi su dobrodošli, ali nepisano pravilo je da se onaj tko prijedlog iznese potrudi oko realizacije i motiviranja ostalih članova na sudjelovanje.

Na sastancima udruge raspravljamo o predloženim idejama, i konsenzusom odlučujemo o realizaciji onih koje smatramo važnima za udrugu i koji mogu pozitivno utjecati na društvo u cjelini.

Struktura udruge

Još otkad smo se okupili u neformalnu permakulturnu inicijativu, a kasnije i u organizaciju civilnog društva, težimo netipičnoj strukturi koja će omogućiti sveobuhvatan pristup problemima s kojima se susrećemo.

Članovi se grupiraju u timove ili krugove koji se međusobno presijecaju a svaki je zadužen za određeno područje djelovanja udruge. Krugovi su posvećeni raznim područjima, ali ih povezuju ciljevi zasnovani na vrijednostima koje zastupamo. Pritom primjenjujemo metodu donošenja odluka konsenzusom gdje svaki član doprinosi kvaliteti rješenja koje tada zajednički stavljamo u praksu.

Što želimo

Permakulturna etika temelji se na brizi za čovjeka, brizi za zemlju (kako za našu planetu Zemlju, tako iza zemlju koja nas hrani ) te pravednu raspodjelu dobara u svijetu u kojem čovjek nije centar, nego dio prirode. Stoga želimo pridonositi uvjetima za zdrav život u društvu u kojem vladaju solidarnost i pravedni ekonomski i društveni odnosi. Ne težimo tek održivosti, već regeneraciji ekosustava.

Što radimo

Sve što smo iznad naveli nastojimo postići kroz edukaciju naših sugrađana i nas samih, organizacijom predavanja, seminara, tečajeva, posebno praktičnih radionica gdje na primjerima možemo pokazati djelotvornost tehnika koje primjenjujemo. Cjelovito sagledavamo probleme na koje nailazimo u svojim lokalnim sredinama kako bismo ponudili održiva rješenja. Promocijom ideja i vrijednosti za koje se zalažemo nastojimo pokrenuti ljude na djelovanje.A