14.5.2024. Održana radionica izrade sustava za navodnjavanje povrća kap-po-kap u Dicmu

Radionicu izrade sustava kap-po-kap održala je Marija Hajdić u Dicmu u privatnom vrtu.
Prednosti sustava kap-po-kap su brojne: štednja vode; manje rada; visoka efikasnost 90%; nema kontakta vode sa lišćem biljaka, pa je smanjen rizik od bolesti; vjetar na ovaj sustav nema utjecaj; navodnjavanje je lokalizirano u zoni korijena; samokompenzirajuće kapaljke u cijevima osiguravaju ujednačeno raspoređivanje vode na neravnu terenu; nema gubitaka zbog oticanja vode; sistem radi na niskom tlaku i sl.

Nadalje ovakav sistem je lako promjenjiv i prilagodljiv, polaže se na zemlju, a nakon sadnje se preko njega se može malčirati kako bi se spriječilo isušivanje zemlje i ublažilo zagrijavanje cijevi.
Sustav obavezno treba održavati, kontrolirati i povremeno čistiti. Stvaranje plastičnog otpad donekle ublažavamo time što preporučamo korištenje višegodišnjih cijevi, a ne jednogodišnjih.

Polaznike smo poučili koje vrste spojnih dijelova za navodnjavanje i cijevi sa i bez kapaljki postoje te kako se dizajnira sustav za povrtnjak. Kako položiti glavnu dovodnu cijev a kako laterale i koje su opcije njihova spajanja. Kako sustav spojiti na špinu (sa tanka ili priključka za vodovod). Pokazali smo i potrebni alat.
Svi sudionici radionice su vježbali različite vrste spajanja cijevi i dijelova dok ih nisu savladali, a nakon toga smo zajedno izradili sustav cijevi za jednu gredicu i priključili je na glavnu okitensku cijev.

Cilj radionice je bio osposobiti polaznike da mogu samo dizajnirati jednostavni sustav za svoje potrebe, kupiti potrebne dijelove i sami ga postaviti.