Zasučimo rukave za mentalno zdravlje – nastavak suradnje s Udrugom Feniks

Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split započela je 1.6.2023. godine sa provedbom trogodišnjeg programa pod nazivom “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje”, a sada je došao red i na naše aktivnosti u njemu.

Suradnja, povezanost, partnerstvo sve to i puno više toga krasi odnos Udruge za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split i Permakulture Dalmacije. Iako su nam primarne aktivnosti različite mi smo jedni drugima obogaćujemo program i pokazujemo moć zajedništva.

Kroz projekt “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” o kojem ćemo malo više kasnije mi dajemo svoj doprinos kroz vrtlarske i stolarske radionice za njihove korisnike i javnost. Još nam se stignete priključiti na aktivnostima koje se odvijaju ispred Osnovne škole Skalice u Splitu.

Vrtlarske radionice su započele 2. svibnja pod vodstvom naše biovrtlarice Antonije Mihaljević sa slaganjem povrtne gredice bez kopanja (naslovna fotografija). Nastaviti će se odvijati kroz svaki četvrtak u mjesecu svibnju u popodnevnim satima na koje ste svi pozvani.

Slika 1: Sve generacije sudjeluju u izradi “no-dig” gredice

Za stolarske radionice je i ovaj put zadužen naš Zoran Vukšić koji je opet pokazao da za to “ima mota” barem jednako kao za organsko vrtlarstvo. Ali i da osim što je vješt sa raznim vrstama alatima isto tako je vješt za integraciju odraslih i djece u svoje radionice. Subote i nedjelje popodne su zadužene za stolarske radionice, a stignete nam se još priključiti.

Slika 2: Najbolje je kada od plodova svoga rada vidiš korist

Malo više o samom projektu

Opći cilj programa “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje” je doprinijeti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja osoba s mentalnim poteškoćama i oboljenjima i njihovih obitelji razvojem i implementacijom inovativnih modela psihosocijalne podrške u suradnji s ključnim dionicima u zajednici.

Posebni ciljevi su:

  • Kreirati i implementirati paket usluga psihosocijalne peer podrške koja bi osobama s mentalnim poteškoćama/oboljenjima bila dostupna izvan institucija socijalne i zdravstvene skrbi u skladu sa svjetskim primjerima dobre prakse.
  • Pružiti osobama s mentalnim poteškoćama mogućnost za kvalitetno, kreativno i aktivno provođenje slobodnog vremena izvan institucija, gdje će usvajati nova znanja i vještine, podići razinu samopouzdanja, poboljšati socijalne vještine, što će na kraju dovesti do jačanja rezilijentnosti i potencijalno smanjenog broja hospitalizacija.
  • Povećati socijalnu uključenost i aktivni angažman ciljane skupine na unapređenju vlastitog zdravlja.
  • Osnažiti stručni kapacitet pružatelja usluga peer podrške osobama s mentalnim poteškoćama/oboljenjima.
  • Senzibilizirati stručnjake i javnost za probleme s kojima se svakodnevno nose osobe s mentalnim poteškoćama/oboljenjima.
  • Povećati pozitivnu vidljivost osoba s mentalnim poteškoćama u zajednici, podizati svijest o važnosti mentalnog zdravlja.

————————————————————————————–

Trogodišnji program pod nazivom “Zasučimo rukave za mentalno zdravlje”, kojeg financira Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“

Sadržaj objave je isključiva odrovornost udruge Permakultura Dalmacija.