15.2.2024. Dan permakulture u Lumbardi

U suradnji sa Općinom Lumbardom donosimo vam prvi dan permakulture na otoku Korčuli. Više o aktivnostima i lokacijama u nastavku teksta. 

Nastavljamo sa provedbom naših aktivnosti u Lumbardi na otoku Korčuli u sklopu projekta “Održiva poljoprivreda i društvo u doba klimatskih promjena”. Svi ste pozvani na “Dan permakulture u Lumbardi” koje će se održati u četvrtak 15.2. Ovog puta imamo aktivnosti namjenjene “i malima i velikima”.

Slika 1: Program dana permakulture u Lumbardi

Prvi dio dana je rezerviran za učenike Područne škole Lumbarda za koje smo pripremili dvije aktivnosti:

  • Radionicu “Put prema zerowaste-u” koja počinje u 10:30 i koja će učenike potaknuti da razmišljaju što je to otpad, kako ga smanjit ili barem ponovo upotrijebiti. Radionicu će voditi Marko Ban.
  • Radionicu “Izrada presadnica povrća” u koja počinje u 11.15 i koju će voditi Zoran Vukšić. U kojoj će djecu uvesti u čudesan svijet uzgoja vlastitih povrtnih kultura.

Drugi dio dana je otvoren za javnost i održat će se u Caffe baru Maestral (ul. Lumbarda 51, Lumbarda). Donosimo vam slijedeće aktivnosti:

  • Predavanje “Principi permakulturnog dizajniranja” koja počinje u 18:30 i u kojoj će predavač Zoran Vukšić predstaviti svih 12 principa i zašto su oni bitni kod dizajniranja.
  • Radionica “Dobra ekonomija” koja počinje u 19:15 i u kojoj će se prisutnima prezentirati drugačije poimanje ekonomije i primjeri dobre prakse u našem okruženju. Uz malu vježbu poticanja na lokalnu razmjenu. Voditelj radionice je Marko Ban
  • Radionicu “Izrada presadnica povrća” u koja počinje u 20.00 i koju će voditi Zoran Vukšić. U kojoj će izdvojiti bitne informacije kod uzgoja nekolicine vrsta povrtnih kultura. I pokazati kako se to radi u praksi.

Sudjelovanje na događajima je besplatno i nije potrebna prethodna prijava na isti.

Nadamo se vašem dolasku. 

O edukatorima:

Zoran Vukšić – diplomirani permakulturni dizajner posebno zainteresiran za recikliranje i reuporabu otpada, DIY projekte. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i općenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Marko Ban – prvostupnik ekonomije i permakulturni dizajner. Voditelj projekata, koordinator volontera i edukator sa posebnim naglaskom na rad sa mladima. Razvija i promovira modele dobre ekonomije te uspostavu aktivne zajednice kroz volonterizam i razvoj tranzicijske inicijative u Splitu.

——————————

Događaj je organiziran u sklopu projekta “Održiva poljoprivreda i društvo u doba klimatskih promjena” 

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti putem javnog poziva za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *