Svi žele naučiti kako orezivati voćke

U utorak 6. veljače 2024. u Sinju  Marko Šuste, dipl. ing. agr. je u organizaciji udruge Permakultura Dalmacija održao predavanje o rezidbi voćaka.  Ne samo da je dvorana Palacine bila popunjena do zadnjeg mjesta, već je dio publike stajao na nogama.

Na jednostavan način objašnjene su dvije osnovne tehnike rezidbe: prikraćivanje i prorjeđivanje; razlike u načinu i svrhi rezidbe mladih od rodnih voćaka ili starih voćaka; utjecaj intenziteta prikraćivanja na razvoj izboja. Govorilo se o kontrolama vegetativnog rasta; o načinima rezanja debelih grana i grančica; kako izolirati vrh; o zimskoj i zelenoj rezidbi; važnosti osiguranja dnevnog svjetla na cijeloj krošnji, te na kraju o alatima. 

Predavanje  je izvrstan uvod u praktičnu radionicu koja će se, ako vrijeme dozvoli, održati ovaj vikend.

__________________________

Ovaj događaj je organiziran kao dio projekta VERA – “Sustainable agricultural models for biodiversity preservation” financiranog u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 2 – Green and resilient shared environment) te je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Projektni partneri su: Permakultura Dalmacija, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Botanički konzervatorij “I Giardini di Pomona” te Općina Larino kao vodeći partner.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.

#InterregVERA #SustainableAgriculture #EUproject#ItalyCroatia#permakultura#PermakulturaDalmacija