1.2.2024. Uzgoj balkonskih rajčica, od sjemenke do sjemena

Pred vama je nova vrtlarska sezona, a vi nemate svoj vrt. Bez brige mislili smo i na vas koji svoj uzgoj jestive hrane planirate u raznim posudama i pitarima.

Dosta nas nema mogućnosti uzgoja hrane u vrtovima kakve vizualiziramo pri prvoj pomisli na tu riječ. Mnogo je faktora koji dovode do toga, ali najčešća dva su: da ne posjedujemo takav prostor i/ili nemamo vremena za duže boravljenje u njemu. Ipak postoje rješenja pomoću kojih sami možemo uzgojiti svoju hranu i kod takvih faktora. Jedno od takvih rješenja je balkonski uzgoj.

Mnogi od nas su pokušali s balkonskim uzgojem, ali vrlo malo nas je uspjelo imati toliko dobar prinos kao naša predavačica Marija Paro. Pozivamo vas na njeno predavanje “Uzgoj balkonskih rajčica, od sjemenke do sjemena” na kojem ćete saznati tajne njenog uspjeha. Besplatno predavanje će se održati u središnjoj knjižnici Gradske knjižnice Marka Marulića na adresi Ulica slobode 2, Split u četvrtak, 1. 2. u 18 sati.

Marija je umirovljenica koja u mirovini nipošto ne miruje. Dvije omiljena hobija su joj planinarenje i urbano vrtlarenje. Zbog ovog potonjeg se lani priključila našoj Udruzi. A nama nije dugo trebalo da u njoj vidimo nekoga tko će svojim pristupom privoliti još veći broj ljudi na uzgoj na malim površinama.

Povrtna kultura kojoj ponajviše duguje za svoj uspjeh je rajčica iako mnogi misle da se ona uzgaja samo u vrtu, ali u tome griješe. S rajčicom kao primarnom kulturom na svom balkonu znatno obogaćuje svoj tanjur. Dok se nekada s njima i potpiše kao na fotografiji 1.

Fotografija 1: Marija ima toliko dobar prinos od balkonskih rajčica da s njima može napisati svoje ime

Na svom predavanju Marija će nam dati korisne savjete za što uspješniju balkonsku sadnju rajčica. Dotaknut ćemo se pitanja:

  1. Koje sorte rajčica su pogodne za balkonsku sadnju
  2. Kada je vrijeme za sjetvu i presadnju balkonskih rajčica
  3. Neki od zanimljivih načina pripreme i konzumacije rajčica

Uz neizostavnu priču o sjemenu i njegovom sakupljanju moći ćete i razmjeniti svoje viškove istog. Iako ćemo nešto i ostaviti za veliku razmjenu sjemena koja nas čeka u ožujku na Zvončacu. 

Također imat ćete priliku saznati malo više o našoj Udruzi i kako postati naš član.

Nadamo se da ste spremni za još jednu vrtlarsku sezonu s nama!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *