25.1.2024. Popravljaonica i Banka vremena

Dva mikroprojekta koja su pokrenuta kroz stvaranje održive zajednice sada idu zajedničkim snagama ka istom cilju. U nastavku teksta zašto je došlo do spajanja Popravljaonice i Banke vremena, koje promjene očekivati i kada je idući događaj. 

Jedan od 12 principa permakulturnog dizajniranja kaže: “Povezanost elemenata, a ne podjela”. Tako smo i mi kada smo uvidjeli da većina popravljača/ica iz Popravljaonice je zainteresirano za rad Banke vremena i većini članova Banke vremena je stalo da Popravljaonica odlučili smo povezati ta dva projekta. Naše spontano povezivanje se već dogodilo na prošloj Popravljaonici kada su članovi Banke vremena “podigli” atmosferu na Popravljaonici. Bilo je tu pripremljene hrane i pića za sudionike, mogao se kupiti med, voziti dječji romobil i još mnogo toga naizgled nespojivog sa Popravljaonicom. Ali najbitnije da ovaj izvorni dio Popravljaonice, a to su popravci nije nimalo patio.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Popravljaonici i Banci vremena u četvrtak 25.1. od 18:00 do 19:30 u prostoru “Galerija kluba Kocka u podrumu Doma mladih Split, Ulica slobode 28. A što vas točno očekuje pročitajte u nastavku teksta.

Popravljaonica

Popravljaonica je događaj na kojem imate priliku popraviti predmete iz svakodnevnog života kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke… Ili barem dobiti informacije kao što su: “Može li se predmet uopće popraviti i gdje?”. Sve usluge popravaka i dijagnostike su besplatne.

Koncept popravljaonice ne predviđa da se uređaj/predmet ostavi na popravku, nego da ga popravite zajedno s volonterima ili barem saznate više informacija o kvaru/oštećenju. Cilj popravljaonice, osim usluge popravka, su druženje, razmjena znanja i vještina, volontiranje, pomaganje, smanjenje otpada i stvaranje navike popravka i ponovne uporabe stvari i predmeta.

Prilikom svake Popravljaonice osoba može donijeti najviše jedan predmet sa sobom i kako bi se lakše mogli organizirati oko popravaka preporučamo da se zapišete u ovaj obrazac za popravke. Ispunjenje obrasca nije obavezno, ali pomaže kako nama da znamo što možemo očekivati od popravaka tako i vama ako kojim slučajem nitko od nas nije u mogućnosti pomoći vam oko vašeg kvara ili oštećenja. U obrascu je ujedno i Kućni red” u Popravljaonici koji vrijedi za sve sudionike iste. 

Kroz ovu godinu planiramo uključiti malo drugačije popravke kao što su popravci raspoloženja, navika, vještina i sl. Popravljaonicu planiramo održavati nekoliko puta godišnje i ako se vidite u bilo kojoj vrsti popravaka ili znate nekoga koga bi zanimalo molimo vas da im podijelite ovaj obrazac u kojem je poziv za iste.

Banka vremena

Banka vremena je projekt utemeljen u zajednici koji pruža okvir za davanje i primanje usluga u zamjenu za vremenske kredite, bez razmjene novca.

1 sat vremena rada = 1 vremenski kredit = 1 permaSat

Lani je na taj način preko 100 sati usluga razmjenjeno kroz Banku vremena. A razmjenjivale su se usluge kao što su: pomoć oko radova u vrtu, prijevodi, sitni popravci u kući, pomoć oko digitalnih postavki kod uređaja itd. Osim usluga koje su se mijenjale “1 na 1” imali smo i tematska druženja kroz razne radionice i izlete u kojem su nositelji i organizatori takvih događaja ostvarivali, a sudionici ulagali svoje permaSate.

Druženja većeg broja ljudi je bila daleko najveća dobit Banke. Zato smo je spojili sa Popravljaonicom jer trenutni prostor u kojem se održava Popravljaonica to i dopušta. Zamišljeno je da Banka ima svoj kutak u sklopu Popravljaonice u kojem se mogu: dogovarati razmjene, razmjenjivati ideje i sve ono čime Banka i njeni članovi mogu ostvariti prinos.

Kako Banku vremena vidimo kao zajedničko dobro naše Udruge odlučili smo da od ove godine članovi Banke moraju biti i članovi udruge Permakultura Dalmacija. O tome kako postati naš član možete pročitati na slijedećoj poveznici.

Ali to nije sve…

Povezivanje Popravljaonice s Bankom vremena nije jedino povezivanje koje smo za ovaj put pripremili. Osim povezivanje projekata koji su unutar naše udruge odlučili smo se povezati s projektom kojeg vodi druga udruga.

Riječ je o projektu “Buvljak” kojeg već godinama uspješno vodi Udruga Aktivist. Cilj buvljaka je potaknuti naše sugrađane na solidarnost i ponovnu upotrebu predmeta (umjesto da stvaramo velike količine otpada, predmeti koji nama više ne trebaju pronaći će novi dom i novi život jer — vaše smeće je nekome blago). 

Buvljak će krenuti isti dan malo kasnije u 19 sati, a održati će se u velikom prostoru “Kocke” u prostoru do kojeg vodi isti ulaz do našeg događaja i koji je samo 10-ak metara udaljen od istog.

Nadamo se da će se na događaju pronaći ponešto za svakoga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *