Pokazali smo da su: “Škole pokretači ekoloških promjena u Splitu!”

Zadnji mjeseci 2023. godine su nam donjeli suradnju sa čak 3 splitske osnovne škole s kojima smo proveli projekt “Škole kao pokretači ekoloških promjena u Splitu!”. Koje smo sve aktivnosti proveli i koji su rezultati projekta možete pročitati u nastavku teksta.

Prilikom osmišljavanja projekta željeli smo potaknuti suradnju triju osnovnih škola i razmjenu znanja i iskustava istih. Dok smo kao glavni cilj postavili izradu permakulturnog dizajna u Osnovnoj školi Blatine-Škrape.

Fotografija 1: Učenici izrađuju svoje prijedloge dizajna školskog vrta

Preostale dvije škole koje su sudjelovale su Osnovna škola Lučac i Osnovna škola Skalice. Ovi potonji su odličan primjer kako uspostaviti školski vrt pomoću permakulturnog dizajna. Dok se škola Lučac ističe sa svojim volonterskim programom sa učenicima. 

Nakon sastanka sa predstavnicima osnovnih škola krenuli smo sa onim čime je ovaj projekt najviše težio, a to su bile aktivnosti sa učenicima. Prva aktivnost je bilo predavanje o principima permakulturnog dizajniranja koje je učenicima Osnovne škole Lučac predstavila Vedrana Vučenović. 

Prva aktivnost u OŠ Blatine-Škrape je bila radionica Analiza prostora okoliša koju je vodio Marin Kanajet. Učenici i nastavnici, podijeljeni u manje grupe, su uz mentorstvo voditelja radionice i volontera udruge izvršili analizu postojećeg stanja prostora svoje škole. Radionici su prisustvovali i učenici i nastavnici OŠ Lučac.

Osnovna škola Skalice sa svojim velikim maslinikom i već implementiranim školskim vrtom po permakulturnom dizajnu je bila lokacija slijedećih aktivnosti. Predstavnici i učenici svih triju škola su prisustvovali na tamonšnjim aktivnostima. Prvo je Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Udruge maslinara Kaštela Mastrinka koja je bila projektni partner održala Maslinarsku radionicu za sve prisutne. Nakon toga je slijedilo zajedničko druženje i povezivanje učenika i nastavnika uključenih u program te prezentacija procesa uspostavljanja školskog vrta u OŠ Skalice na temelju izrađenog permakulturnog dizajna.

Fotografija 2: Slaganje kompostne hrpe u vrtnom komposteru

Svjesni da je djeci puno draže raditi sa rukama i da ih ne trebamo stalno držati fokusiranima na osmišljavanju, dizajniranju i sl. aktivnostima u sredini projekta smo ubacili nešto malo drugačije. Za zabaviti i educirati djecu, a pritom ih i uposliti radionica Vrtnog kompostiranja nam se činila kao najbolja opcija. Još kada ti radionicu vodi Zoran Vukšić koji im je složio predivni drveni komposter to se pokazalo kao pun pogodak. Učenicima i zaposlenicima u OŠ Blatine-Škrape i dan danas spomen na komposter i njegovu izradu izmami osmjeh na lice.  

Kako se projekt bližio kraju morali smo fokus staviti na izradu permakulturnog dizajna školskog vrta u OŠ Blatine-Škrape. Slijedila je radionica Izrada dizajna odabranog školskog prostora koju je vodio Ivan Mateljan. Učenici i nastavnici, podijeljeni u manje grupe, su uz mentorstvo voditelja radionice i volontera udruge dali svoje prijedloge kako bi školski vrt trebao izgledati. To je ujedno bio i značajan input našim volonterima koji su na kraju napravili dizajn školskog vrta.

Završetak projekta je obilježen tribinom u OŠ Blatine-Škrape na kojoj su predstavnici svih škola uključenih u projekt podijelili iskustva među učenicima, njihovim roditeljima i predstavnicima drugih škola. Uz neizostavni dio predstavljanja permakulturnog dizajna školskog vrta u OŠ Blatine-Škrape kojeg možete vidjeti i na slici ispod.

Slika 1: Permakulturni dizajn školskog vrta sa svim njegovim elementima

Nakon pozitivnih reakcija poslije tribine i upita koji dolaze iz nekoliko osnovnih škola sigurni smo da nam se i u 2024. nastavlja rad na dizajniranju školskih prostora. 

Ova objava je u sklopu projekata “Škole promjene – Edukacija i razmjena iskustava za kvalitetniji okoliš splitskih osnovnih škola” kojeg sufinancira Grad Split iz javnog poziva za predlaganje programa u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece za 2023. godinu.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *