3-4.6.2023. Križevci – Permakulturna konvergencija u Hrvatskoj

 Iza nas je 4. nacionalna permakulturna konvergencija koja je okupila 50-ak permakulturnih dizajnera iz cijele regije u Centru Mariapoli Faro u Križevcima. Konvergenciju je organizirala udruga Hrvatska permakultura uz pomoć udruge Permakultura Dalmacija, Vestigium i Udruge za ekonomiju zajedništva.

Permakulturna konvergencija je okupljanje permakulturista kojemu je svrha razmjena znanja, prezentiranje permakulturnih aktivnosti, projekata i djelatnosti, te dodjeljivanje diploma permakulturnog dizajnera. Tradicionalno, permakulturistima smatramo osobe koje su u zemlji ili inozemstvu uspješno završile standardni 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja (PDC) pod vodstvom diplomiranog permakulturnog dizajnera, no okupljanje je otvoreno i za osobe koje nisu završile tečaj. U odlučivanju o dodjeli diplome na konvergenciji sudjeluju osobe koje imaju certifikat 72-satnog tečaj permakulturnog dizajniranja (PDC) te diplomirani permakulturni dizajneri.

Prvi dan smo imali prilike čuti o primjerima dobre prakse u našem okruženju, ali i iskusiti prave radne akcije zahvaljujući domaćinima iz Udruge za ekonomiju zajedništva. Udruga Vestigium se potrudila možemo kvalitetno predahnuti uz mini sajam knjiga i rabljene odjeće.

Drugi dan je bio zadužen za obranu diploma i svi prijavljeni su i diplomirali.
Nakon 10 godina postojanja ponosni smo da je naša udruga je dobila 2 diplomirana permakulturna dizajnera – Zorana Vukšića i Marina Kanajeta


Događaj je pratila ponuda veganskih jela koja ni mesojede nije ostavila ravnodušnima. Dok je za zabavni program ponajviše bilo zaduženo Križevačko veliko spravišće.


Kratki video s Konvergencije.


Veselimo se idućoj konvergenciji za koju postoje velike šanse da se održi u Dalmaciji, ali ima do toga…

FOTO & VIDEO: Matej Marjanović