31.5.2023. Dan urbane permakulture u Splitu

Nakon “Tjedna permakulture” u 2018. i “Dana permakulture” u 2021. sve je spremno i za naš prvi “Dan urbane permakulture u Splitu”. Događaj koji dolazi u vrijeme kada je dosta naših urbanih projekata na svom vrhuncu i pravi je trenutak da i vi imate priliku sudjelovati u njima.

Pozivamo sve da nam se pridružite u srijedu 31.5. od 17:00 do 21:00  u društvenom vrtu ispred Osnovne škole Skalice i u samoj školi na adresi Put Skalica 18, Split. Za lakšu orijentaciju kako doći do koje točke pogledajte mapu ispod. 

Za vas smo pripremili raznolik program u kojem se nadamo da će biti za svakoga po nešto, a sastoji se od slijedećih tema:

17:00 – 18:00 Uvod u urbanu permakulturu – predstavljanje priručnika za učitelje urbane permakulture 

Više od dvije godine smo sa partnerima iz više europskih zemalja radili na uspostavljanu priručnika za učitelje urbane permakulture kroz Erasmus projekt „Introduction to Urban Permaculture – an initial VET course“. Priručnik će uskoro ugledati svjetlo dana, a naši članovi koji su najviše radili na njemu će vas provesti kroz najzanimljivije dijelove priručnika i pojasniti koje benefite možete imati od njega. Ovo je jedina aktivnost koju planiramo održati u prostorijama škole.

18:00 – 18:30 Kako smo stvarali školski društveni vrt? 

Ono što je počelo kao jedan mali projekt u suradnji Udruge Sunce, OŠ Skalice i nas na kraju je postao jedan od najboljih primjera društvenog vrta u gradu Split. Imat ćete priliku prošetati po vrtu sa mnogim od aktera koji su osmišljavali i oplemenjivali ovaj mali dio urbanog zelenila.

18:30 – 19:00 Koje nam sve mogućnosti pruža Banka vremena? 

Kako mijenjati usluge bez uplitanja robe i novca? I što smo sve razmijenjivali u zadnji pola godine otkada je Banka vremena krenula s radom? Te koji su ključni “sastojci” za funkcioniranje iste? Saznat će te u predstavljanju Banke vremena u krugu.

19:00 – 20:00 Popravljaonica: “Ko to more popravit?” 

Popravljaonica je zamišljena kao događaj na kojem ćete imati priliku popraviti predmete iz svakodnevnog života kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke… Ili barem dobiti informacije kao što su: “Može li se predmet uopće popraviti i gdje?”. I sve to besplatno. Prilikom svake Popravljaonice osoba može donijeti najviše jedan predmet sa sobom i kako bi se lakše mogli organizirati oko popravaka preporučamo da se zapišete u ovaj obrazac za popravke.

20:00 – 21:00 Kviz: “Tko želi biti permakulturaš?” 

Za kraj događanja nešto novo i nešto opuštajuće. Mali kviz da vidimo koliko ste dobro “pazili na satu” i koliko pratite permakulturu i ativnosti oko iste.

Uz sami program nudimo još pregršt popratnog sadržaja od kojeg nešto ostavljamo za iznenađenje na licu mjesta. Ono što možemo otkriti je da očekujete šaroliki izbor jela za koje će se pobrinuti naši članovi koji su se prijavili u prijavnicu “Tko će nam ispeći kolač” gdje i vas pozivamo da se priključite. 

Svi događaji su besplatni i otvoreni za bilo koga i nikakve prijave nisu potrebe.  Ono što vas molimo je da u duhu brige za planet ako ste u mogućnosti ponesete svoju šalicu i tanjur (ostali pribor za jelo neće biti potreban), a sve u cilju smanjenja stvaranja novog otpada.

Svi ste pozvani i staro i mlado i domaće i strano.

——————————

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Introduction to Urban Permaculture – an initial 

VET course“ kojeg sufinancira Europska unija iz Erasmus+ programa. 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.