TRIBINA – REGENRACIJA EKOSUSTAVA

Na tribini u organizaciji naše Udruge je održan niz predavanja od strane domaćih stručnjaka u područjima održivog i regenerativnog razvoja iz perspektive agronomije, ekološkog dizajna i ekonomije i diskusija o budućim perspektivama razvoja. U okviru tribine prezentirani su ideje i primjeri vezani za održive zajednice i regenerativne farme, te je pokušano odgovoriti na pitanja vezano za budućnost poljoprivredne proizvodnje. Predavači i teme: Veljko Armano Linta: “Je li prošla baba s održivim kolačima?”, Cvijeta Biščević: „Prehrambeni sustav i klimatske promjene“, Igor Zlojtro: „Osnove regenerativne poljoprivrede i kako dalje kada održivost nije dovoljna“, William Horvath: “Kako pokrenuti vlastitu permakulturnu farmu u 5 koraka”. Na tribini je prisustvovalo dvadeset sudionika a mogla se pratiti i online putem društvenih mreža.

Navodimo predavače i prezentirane teme::

1. Veljko Armano Linta: “Je li prošla baba s održivim kolačima?”
Opis: Koje su četiri dimenzije održivosti, zašto nam treba svaka, kako nam mogu pomoći Ciljevi održivog razvoja, i kako nas eko-zajednice mogu nadahnuti?
Bio: Veljko Armano Linta je kulturni kreativac, arhitekt i edukator. Sa suprugom vodi Studio Armano Linta te je certificirani Gaia Education trener. Facilitira timski rad, dizajnerske radionice, rezidencijalne programe za mlade te participativne radionice i webinare o Ciljevima održivog razvoja i kulturi suradnje. Piše o održivosti i integrativnom projektiranju te kroz Tranzicijsku mrežu, Ecolise, United World Colleges i lokalni aktivizam radi na stvaranju civilizacije koja je regenerativna, a ne destruktivna.

2. Cvijeta Biščević: „Prehrambeni sustav i klimatske promjene“
Opis: Zašto je razumijevanje uloge koju organska tvar igra u agroekosustavima ključno za stabilnost prinosa u izmijenjenoj klimi, te kako iskoristiti potencijal biološkog otpada za povećanje plodnosti tla?
Bio: Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom. Od 2012. se bavi istraživanjem praktičnih rješenja za održivu svakodnevicu koja mogu osnažiti pojedinca i ojačati socijalnu koheziju. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz povećanje bioraznolikosti, regeneraciju krajolika i nove modele organizacije proizvodnje i distribucije hrane, te sustavno provodi edukaciju o različitim metodama zbrinjavanja biootpada i važnosti komposta u prilagodbi agroekosustava klimatskim promjenama.

3. Igor Zlojtro: „Osnove regenerativne poljoprivrede i kako dalje kada održivost nije dovoljna“
Opis: Sažeti prikaz osnovnih principa, sustava i metoda regenerativne agroekološke poljoprivrede i zašto ih trebamo
Bio: Igor Zlojtro, uskoro prvostupnik inženjer Ekološke poljoprivrede Agronomskog fakulteta u Zagrebu, entuzijast za ruralni razvoj, permakulturu i agroekologiju. Trenutno upravlja poslovanjem na 10ha velikom OPG-u u razvoju, u Karlovačkoj županiji, gdje se bavi voćarstvom, pčelarstvom te uzgojem krmnog bilja.

4. William Horvath: “Kako pokrenuti vlastitu permakulturnu farmu u 5 koraka”
Opis: Kratki pregled praktičnih koraka od ideje do realizacije permakulturnog projekta
Bio: Geolog po struci, permakulturni farmer i edukator po zanimanju. Nakon završenog fakulteta i rada po bespućima Australije kao istraživački geolog, napustio je “normalan” život da bi pokrenuo svoju permakulturnu farmu u Hrvatskoj, i pomogao drugima da naprave isto preko svoje web stranice Permaculture Apprentice.