10.6.2019. pOZIV NA TRIBINU REGENERACIJA SUSTAVA

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na tribinu o regeneraciji ekosustava u organizaciji udruge Permakultura Dalmacija u suradnji sa CEDRA Split.

Događaj će se održati u ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 19 sati u prostorijama CEDRA Split, na adresi Ruđera Boškovića 20/II.

Očekuje nas niz predavanja od strane domaćih stručnjaka u područjima održivog i regenerativnog razvoja iz perspektive agronomije, ekološkog dizajna i ekonomije. Ova predavanja služe kao svojevrsni uvod u buduće programe i radionice koje planiramo u suradnji sa predavačima.

Tribinu možete pratiti i putem našeg YouTube kanala klikom na poveznicu: https://bit.ly/2EUJvRh

Možemo li zamisliti rješenja za izgradnju održivog okruženja koje podržava život ljudi, a da pritom ne ugrožava druge vrste i nužne funkcije ekosustava?

Koji su nam alati i znanja potrebni za obnovu primarne proizvodnje i pokretanje ekonomskog razvoja? Kako ćemo regenerirati degradirana zemljišta, povećati biološku raznolikost i usluge ekosustava, dok ujedno smanjujemo emisije stakleničkih plinova?

U okviru tribine izlagači će prezentirati ideje i primjere vezano za održive zajednice i regenerativne farme, te će pokušati odgovoriti na pitanja vezano za budućnost poljoprivredne proizvodnje.

PROGRAM:

Uvodna riječ:
19:00-19:10
Hrvoje Bota, Udruga Permakultura Dalmacija i Održivo
Ranko Milić, CEDRA Split

>19:10-19:30
Veljko Armano Linta: “Je li prošla baba s održivim kolačima?”

Opis: Koje su četiri dimenzije održivosti, zašto nam treba svaka, kako nam mogu pomoći Ciljevi održivog razvoja, i kako nas eko-zajednice mogu nadahnuti?

Bio: Veljko Armano Linta je kulturni kreativac, arhitekt i edukator. Sa suprugom vodi Studio Armano Linta te je certificirani Gaia Education trener. Facilitira timski rad, dizajnerske radionice, rezidencijalne programe za mlade te participativne radionice i webinare o Ciljevima održivog razvoja i kulturi suradnje. Piše o održivosti i integrativnom projektiranju te kroz Tranzicijsku mrežu, Ecolise, United World Colleges i lokalni aktivizam radi na stvaranju civilizacije koja je regenerativna, a ne destruktivna.

>19:30-19:50
Cvijeta Biščević: „Prehrambeni sustav i klimatske promjene“

Opis: Zašto je razumijevanje uloge koju organska tvar igra u agroekosustavima ključno za stabilnost prinosa u izmijenjenoj klimi, te kako iskoristiti potencijal biološkog otpada za povećanje plodnosti tla?

Bio: Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom. Od 2012. se bavi istraživanjem praktičnih rješenja za održivu svakodnevicu koja mogu osnažiti pojedinca i ojačati socijalnu koheziju. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz povećanje bioraznolikosti, regeneraciju krajolika i nove modele organizacije proizvodnje i distribucije hrane, te sustavno provodi edukaciju o različitim metodama zbrinjavanja biootpada i važnosti komposta u prilagodbi agroekosustava klimatskim promjenama.

>19:50-20:10
Igor Zlojtro: „Osnove regenerativne poljoprivrede i kako dalje kada održivost nije dovoljna“

Opis: Sažeti prikaz osnovnih principa, sustava i metoda regenerativne agroekološke poljoprivrede i zašto ih trebamo

Bio: Igor Zlojtro, uskoro prvostupnik inženjer Ekološke poljoprivrede Agronomskog fakulteta u Zagrebu, entuzijast za ruralni razvoj, permakulturu i agroekologiju. Trenutno upravlja poslovanjem na 10ha velikom OPG-u u razvoju, u Karlovačkoj županiji, gdje se bavi voćarstvom, pčelarstvom te uzgojem krmnog bilja.

>20:10-20:30
William Horvath: “Kako pokrenuti vlastitu permakulturnu farmu u 5 koraka”

Opis: Kratki pregled praktičnih koraka od ideje do realizacije permakulturnog projekta

Bio: Geolog po struci, permakulturni farmer i edukator po zanimanju. Nakon završenog fakulteta i rada po bespućima Australije kao istraživački geolog, napustio je “normalan” život da bi pokrenuo svoju permakulturnu farmu u Hrvatskoj, i pomogao drugima da naprave isto preko svoje web stranice Permaculture Apprentice.

>20:30-21:00
Razgovor s publikom