DAN PERMAKULTURE I KONVENCIJA PRIRODNE GRADNJE U VUKOMERIĆU

Članovi naše udruge bili su u Recikliranom imanju u Vukomeriću i sudjelovali na Konvenciji prirodnog graditeljstva i Danu permakulture 2019.
Teme predavanja na Konvenciji bile su raznovrsne, od izrade solarnih kolektora do građenja prirodnim materijalima – prvenstveno slamom. Predstavljena je i Akademija prirodnog graditeljstva na kojoj ćemo ove godine imati i predstavnika tako da vjerujemo da će to biti veliki korak prema realizaciji plana da i sami možemo organizirati radionice te prenositi konkretna znanja drugim članovima i svima zainteresiranima za ovakav tip gradnje. Putem video linka Dragana Kojičić predstavila nam je iskustva i situacija sa prirodnom gradnjom u Srbiji te najavila festival Earth Regio Balcan, a Victor Karalik predstavio festival Natural Homes u Češkoj. Za kraj službenog programa sudjelovali smo na okruglom stolu na temu trendova u održivom stanovanju. Postavljeno je dosta zanimljivih pitanja o mogućnostima prirodne gradnje u Dalmaciji. Tehnike i načini gradnje koji se koriste u kontinentalnim dijelovima Hrvatske nisu uvijek uspješni i u našem kontekstu, tako da je izneseno par negativnih iskustava gradnje zelenih krovova u Dalmaciji, a izražena je i skepsa za građenje sa slamom. Zaključili smo da trebamo različite tehnike i načine gradnje tek testirati u lokalnim uvjetima te težiti otkrivanju i materijala i tehnika primjerenih našim klimatskim uvjetima.
Tijekom Dana permakulture smo imali priliku čuti predavanje Dražena Šimleše o dobroj ekonomiji koje je prošle godine održano i na Danima permakulture naše udruge. Bruno Motik je predstavio svoju proizvodnju poljoprivrednih alata te održao općenito ali inspirativno predavanje o proizvodnji hrane. Predstavljena je inicijativa osnivanja društvene banke sjemena, a upoznali smo se sa ekipom iz Rijeke i Kvarnera te njihovim permakulturnim i društvenim inicijativama. Vrlo zanimljivo bilo je izlaganje na kojem nam je Marko Jakobović predstavio svoje poljoprivredno imanje na Krku na kojem pokušava na ekološki način, koristeći permakulturne elemente te i sam eksperimentirajući, uspostaviti komercijalnu proizvodnju.
Bilo nam je zadovoljstvo ponovno se vidjeti sa starim prijateljima i upoznati nove ljude koji sustavno rade i ostvaruju odlične rezultate iz različitih područja, od vrtlarstva, gradnje, edukacije do društvenog djelovanja.