16-25.3.2018. NAJAVA TečajA permakulturnog dizajna U SplitU

Kroz međunarodno usvojeni program PDC (Permaculture Design Course) polaznicima pruža teorijska i praktična znanja primjenjiva na vlastitim projektima uspostavljanja samoodrživih sustava.

Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na izazov života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas. Nakon dosadašnjih tečajeva možemo svjedočiti pokretanju i realizaciji samostalnih projekata polaznika, primjeni naučenog u profesionalne svrhe kao i njihovom udruživanju s ciljem ostvarenja projekata za zajednicu.

Tečaj se sastoji od sljedećih blokova, prilagođenih uvjetima dalmatinskog podneblja
UVOD: u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu
OSNOVNI PRINCIPI: zoniranje, sektori, uzorci iz prirode, čitanje krajolika
TLO: analiza i poboljšanje kvalitete tla, mikroorganizmi, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo – uloga trajnica u permakulturnom sistemu, regenerativna poljoprivreda, šumski vrt
VODA: voda u krajoliku, Schauberger metode, sakupljanje vode, recikliranje otpadnih voda, kompostni toalet, akvakulture, zadržavanje vode na terenu
GRADITELJSTVO: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima, zeleni krovovi, pasivna gradnja, earthship
ENERGIJA: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa,…), energija u kućama i zgradama, uradi-sam tehnologije
URBANA PERMAKULTURA: intervencije i rješenja za grad i male prostore, zrak-voda-tlo u gradovima, kućno kompostiranje
DRUŠTVO: odlučivanje konsenzusom, alternativni ekonomski sustavi, održive zajednice, sociokracija

Uz uobičajenu prilagodbu programa mediteranskom podneblju ovogodišnji će PDC u Splitu poseban naglasak stavljati na poboljšavanje kvalitete zraka, regeneraciju tla i gospodarenje otpadom,

EDUKATORSKI TIM predvode Ivan Gregov i Damir Šeler, prekaljeni instruktori i praktičari permakulture sa preko 20 godina iskustva u primjeni permakulturnog dizajna i edukaciji, uz gostujuće stručnjake-edukatore za pojedine teme.

Ovogodišnji tečaj se održava u suradnji sa renomiranom splitskom udrugom ZDRAVI GRAD, a odvijat će se u njihovim odlično opremljenim prostorima u Vukovarskoj 65.

TERMINI – program će se održavati tijekom dva vikenda cjelodnevno, a tijekom radnog tjedna u popodnevnim satima. Satnica je prilagodljiva ovisno o željama polaznika.

Osim predavanja, u sklopu tečaja je organizirana i praktična terenska nastava te rad na vlastitim projektima odnosno dizajniranje uz podršku mentora.

CIJENA 72-satnog tečaja permakulturnog dizajna u Splitu iznosi 1.400,00 kuna što ga čini i najpovoljnijim tečajem kod nas. Za umirovljenike, nezaposlene i članove udruge Permakultura Dalmacija omogućen je popust od 15%.

Broj polaznika je ograničen te je za sudjelovanje potrebna prijava putem obrasca na poveznici: https://goo.gl/forms/MyIbkbKIjOpiksdA2

Za sva dodatna pitanja i informacije možete se obratiti na e-mail: pkd.radionice@gmail.com