5-10.3.2018. poziv na Tjedan permakulture / Otvorene dane Udruge u Splitu, K. Lukšiću i Omišu!

Postavili smo pitanja i nemamo sve odgovore. Zato idemo u potragu za njima – kroz permakulturu ih ne nedostaje!

U tjednu permakulture 05. – 10. 03. 2018. održat će se radionice i predavanja u Splitu, a tu su i dvije filmske projekcije – u Kaštelima i Omišu!

Kroz tjedan ćemo obilježiti i Otvorene dane Udruge! To znači da ćete moći saznati sve što vas zanima o programima, strukturi i suradnicima Udruge.

PON 5.3. 18h > Rješenja za održivu budućnost – Kaštel Lukšić

(Dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić)

FILM

Okoliš, ekonomija, društvene vrijednosti… ključna su problematika s kojom se danas susrećemo i teme koje zaista zaslužuju svu našu pažnju. S druge strane, permakultura nudi novu perspektivu i razvojne mogućnosti za svijet koji nas okružuje. Dokumentarni film INHABIT približit će vam racionalna, ekološka i praktična rješenja čijim dijelom svi mi možemo biti.

Nakon projekcije predviđena je rasprava o filmu i permakulturi kao i kratko predstavljanje Udruge, tečaja permakulturnog dizajna i partnerstva sa društvenim poduzećem Održivo.

UTO 6.3. 17h > Što radimo Zemlji i kako to promijeniti?

(Zdravi grad, Vukovarska 65 Split)

PREDAVANJA

Ekonomija i ekologija su vrlo izravno povezani. Potrošačka paradigma i neodgovornost prema okolišu u kombinaciji imaju daleko veći utjecaj na naše društvo od onog koji golim okom možemo primijetiti. Ovaj ciklus od 3 predavanja će prvo dati uvod u problematiku na koju permakultura reagira, a zatim mogućnosti i alate za uvođenje pozitivnih promjena s ciljem postizanja dugoročne održivosti.

> Koliko vode troše Splićani? – Naš vodeni otisak / Marin Spetič / 30min

Čovjek potroši prosječno gotovo 6000 litara vode dnevno, od čega se samo deset posto odnosi na direktnu potrošnju kroz aktivnosti poput tuširanja i higijene, pranja rublja, posuđa i kuhanja, pokazalo je istraživanje provedeno 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu. Ostatak potrošnje vode odnosi na skrivenu potrošnju kroz svakodnevnu kupovinu i konzumaciju hrane, odjeće, papira, plastike i sličnog. Broj članova kućanstva, spol i životna dob uvelike utječu na ukupnu količinu vode koju osoba direktno ili indirektno potroši tijekom dana. Osobe koje ne konzumiraju meso troše 1000 litara vode dnevno manje od onih koji konzumiraju, mlađi troše više od starijih, muškarci više od žena, a obitelji s više članova troši po pojedincu manje vode od onih s manje članova.

>> Za-što smo odgovorni? – Ekološka kriza i bioetika / Josip Guć / 30min

Predavač će se u ovom predavanju osvrnuti na bioetički aspekt problema ekološke krize. Problematiku će postaviti u širi kontekst povećanja čovjekove moći i tehnološkog posredovanja njegove okoline, kao i u kontekst biocentričke etike, odnosno širenja moralnog obzira na sva živa bića. Konačno, ukazat će na važnost uspostave paradigme odgovornog znanja, nasuprot prevladavajućoj paradigmi znanja kao moći.

>>> Što možemo napraviti? – Održivost između ekološkog otiska, ekonomije i aktivizma / Dražen Šimleša / 45min

Predavanje počinje kratkim uvodom opisa glavnih problema današnjeg svijeta kao što su sve veća nejednakost i degradacija svjetskih ekosustava, manjak osviještenosti za održivi razvoj i ovisnost o rastu kao temelju razvoja. Iz naizgled besperspektivne situacije iz problema se prelazi na rješenja koja stvaraju na svijetu nužnu ravnotežu i temelje za pravednije, solidarnije i održivije društvo.

* Uvodno u događaj održat će se polusatno predstavljanje Udruge, tečaja permakulturnog dizajna kao i partnerstva sa društvenim poduzećem Održivo. Tokom događaja predviđene su i pauze za osvježenje koje će biti dodatna prilika za upoznavanje strukture, programa i suradnika Udruge, informiranje o tečaju permakulturnog dizajna kao i permakulturi općenito.

SRI. 7.3. 17h > Biootpad razgradi, biljku za čist zrak posadi!

(Klub mladih Split / Amosfera, R. Boškovića 20/II)

RADIONICE

Gdje sa biootpadom iz stana? – Izrada kućnog kompostera (45′)

Kako pročistiti zrak u stanu? – Uzgoj biljaka pročistača zraka (45′)

>>> Na radionicu su dobrodošla i djeca, što ne znači da ćemo biti skroz neozbiljni! 🙂

Voditelji radionice: Članovi udruge Permakultura Dalmacija

ČET 8.3. 16.30h > Permakulturna rješenja za održivu budućnost – Omiš

(Centar za kulturu Omiš)

FILM

Okoliš, ekonomija, društvene vrijednosti… ključna su problematika s kojom se danas susrećemo i teme koje zaista zaslužuju svu našu pažnju. S druge strane, permakultura nudi novu perspektivu i razvojne mogućnosti za svijet koji nas okružuje. Dokumentarni film INHABIT približit će vam racionalna, ekološka i praktična rješenja čijim dijelom svi mi možemo biti.

Nakon projekcije, u galerijskom prostoru CZK, predviđena je rasprava o filmu i permakulturi kao i kratko predstavljanje Udruge, tečaja permakulturnog dizajna i partnerstva sa društvenim poduzećem Održivo.

PET 9.3. 17h > Hrana, životna okolina i permakulturni dizajn

(Zdravi grad, Vukovarska 65 Split)

PREDAVANJA

Poštujući čovjeka i prirodu, permakultura donosi mnoge dobrobiti na osobnoj razini. Damir i Dana permakulturu primjenjuju u svom domu i poslu. Ovaj će ciklus predavanja biti prilika za čuti iskustva „iz prve ruke“ dvoje stručnjaka iz područja arhitekture i agronomije te kako njihova povezanost omogućava samoodrživost u praksi.

Kao uvod u predavanja, Društveno poduzeće – DP “Održivo” za održivu arhitekturu, urbanizam i permakulturni dizajn, predstavit će svoje permakulturne projekte kao i model poslovanja kojim podupire razvoj permakulture u regiji putem suradnje s Udrugom.

> Predstavljanje permakulturnih projekata / DP “Održivo” / 30min

Društveno poduzeće / Arhitektonski ured Održivo d.o.o. usmjeren je na društveno i ekološki savjesno poslovanje. Poticanjem izrade projekata održive arhitekture, urbanizma i permakulturnog dizajna podržava razvoj zelene gradnje, a time i pozitivan utjecaj na okoliš. Istovremeno, kao član i suradnik udruge Permakultura Dalmacija podržava razvoj permakulturnih programa i projekata za društvenu dobrobit.

>> Kako primijeniti permakulturni dizajn? – Cjelovito oblikovanje životnog prostora / Dana Krhlanko / 45min

Odnos s životnom okolinom je stalan izvor zadovoljstva i nezadovoljstva, težnji i potreba. Proces prirodnog rasta životne okoline se temelji na razvijanju odnosa sa okolinom kroz koji rastemo iznutra i izvana. Dizajn je nusprodukt spoznajnog grupnog procesa, a ne izraz stila i ukusa i trenutačne inspiracije arhitekta ili planera. Vanjske forme su neupitan rezultat onog što je istinska potreba i mogućnost, kako klijenta tako i prostora. Kroz timski rad, konsenzusom se dolazi do odgovora na pitanja poput: Koja je početna situacija i istinska težnja zbog koje se kreće u projekt? Koja kvaliteta se želi utjeloviti? Što kaže i treba teren?

>>> Permakultura i uzgoj hrane / Damir Šeler / 60min

Permakultura uzgoj hrane vidi kao alat za zaustavljanje i preokretanje globalnog zatopljenja. Područje čovjekova života tolike važnosti sigurno je područje značajnog interesa ljudi, malih vrtlara i profesionalnih poljoprivrednih proizvođača. Otvaramo prostor razmijene spoznaja i iskustva o uzgoju bilja s naglaskom na važnost prisutnosti života u samom tlu, odnosno kako stvarati humus, kako hraniti i osnažiti tlo i biljke.

* Uvodno u događaj održat će se kratko predstavljanje Udruge, tečaja permakulturnog dizajna kao i Društvenog poduzeća Održivo – suradnika Udruge. Tokom događaja predviđene su pauze za osvježenje koje će biti dodatna prilika za upoznavanje strukture, programa i suradnika Udruge, informiranje o tečaju permakulturnog dizajna kao i permakulturi općenito.

SUB 10.3. 10-13h > UVOD U PERMAKULTURNI DIZAJN – TERENSKA RADIONICA

Što je to permakulturni dizajn? Kako se primjenjuje? Na što obratiti pažnju u svom stanu, kući ili zemlji? Odgovore nudimo kroz ovaj praktičan uvod u permakulturu.

U skraćenom formatu proći ćemo neke od tema koje se detaljno obrađuju na tečaju permakulturnog dizajna – čitanje krajolika, biljke indikatori tla, prirodne tehnike gradnje, vjetar, sunce i voda na terenu, energija, trajnice,…

Broj sudionika je ograničen, za sudjelovanje je potrebna prijava putem obrasca: https://goo.gl/forms/1GRSSnkIJ0VehGTc2

Sudjelovanje na radionici je besplatno!

Voditelji radionice: Damir Šeler i Ivan Rako

Za dodatne informacije stojimo na raspolaganju putem mail adrese: pkd.radionice@gmail.com