Razbijanje urbanih mitova: što se događa s recikliranjem u Splitu?

U veljači 2017.godine,  ekipa iz Total Eco Croatia je posjetila Čistoću da bi saznali što se zbilja događa s recikliranjem u gradu Splitu.

Gradom se vrlo brzo šire tračevi i mitovi, svaki pojedinac ima izraženo mišljenje koje se ne libi podijeliti s drugima. Jedno od takvih mišljenja i mitova koje sam iznova i iznova čula jest:“nemojte se truditi odvajati otpad, sve završi na istom mjestu!“

Najveći problem s ovakvim mišljenjima je taj što naposljetku postane vrlo teško razlikovati mišljenje od činjenice; rečenice se prenose s osobe na osobu, sve dok cijela zajednica ne povjeruje u nečije mišljenje, prestane preispitivati istinu ili preuzimati ikakvu odgovornost za svoje postupke (zato što je netko drugi kriv).

Upravo je to razlog zašto je Total Eco Croatia odlučio otići ravno do izvora problema, kako bismo srušili mit o recikliranju u Splitu. Ako je istina da se reciklaža ne događa, nešto trebamo poduzeti po tom pitanju. No što ako ovo mišljenje nije istinito? To znači da postoji velika količina ljudi koja treba saznati istinu, kako bismo svi mogli pridonijeti  recikliranju i održivosti naše zajednice.

U četvrtak, 9.veljače, smo Shanon Solieva, Michael Freer i ja otišli ravno do Čistoće kako bismo razjasnili ovu situaciju.

Dočekala nas je Suzana Kontić, odgovorna za Reciklažni otpad, koja nas je osvojila svojom  otvorenošću, znanjem i strašću.

Da odmah prijeđemo na srž problema – reciklira li Čistoća odvojeni otpad nakon što ga prikupe?

Da. Smiješno, suosjećajno da!

Sve što smo naučili tijekom posjeta Čistoći nije bila samo prožvakana i ponuđena informacija, uistinu smo se vozili diljem grada, vidjeli cijeli postupak prikupljanja koji nam se zatim detaljno objasnio. Htjela sam napisati lijepi izvještaj cijelog dana, no shvatila sam da većina nas ipak ima deficit pažnje zahvaljujući brzoj tehnologiji i društvenim medijima, zato uhvatimo se u koštac s problemom i riješimo ga.

Komentari i pitanja koja slijede predstavljaju niz „činjenica“ koje smo svi čuli bezbroj puta te smo upravo te „činjenice“ željeli ispitati (odgovori dolaze iz Čistoće, sve fotografije su snimljene tijekom vožnje gradom Splitom).

„Isti kamioni prikupljaju otpad iz svih kanta“

Različiti dani su određeni za reciklažni otpad te za miješani komunalni otpad. Problem je što svi naši kamioni izgledaju jednako i jednako su označeni. Zašto?  Kada bi kamioni za pojedinu vrstu otpada bili prikladno označeni, u slučaju da se jednog dana kamion za papir pokvari morali bismo poslati kamion za plastiku da prikupi papir. U trenu bi se vijest proširila svim medijima, a naš ugled bi bio uništen.

„ Kamion prikuplja i reciklažni i miješani otpad i utrpava ga jedan do drugog“

Da, ovo se može dogoditi. No jedino ako je npr. bilo jako puno miješanog otpada u kontejneru za papir. Naši su vozači obučeni da, ako postoji problem s kontejnerima, dojave problem u centar gdje odlučimo hoće li se otpad prikupiti ili ostaviti. U slučaju da je miješani otpad kontaminirao sav papir, on se više ne može reciklirati, tako da će se prikupiti zajedno s miješanim otpadom.

„Zašto nemam sve kontejnere za reciklažu u svom susjedstvu?“

Neka područja nemaju puni spektar lako dostupnih reciklažnih kontejnera.  Ovo je problem koji se tiče urbanog planiranja i Gradskih Kotara, neprestano prolazimo razgovore i pregovore gdje bismo mogli postaviti naše kante. Pogledajte kroz prozor – sve ove kante su na čekanju za postavljanje, i stiže nam ih još 300!

Kao privremeno rješenje – tetrapak i metal se mogu odložiti u kontejner za plastiku gdje će se naposljetku razvrstati.

Premda zbilja svaka stambena zgrada nema sve posude za odvojeno prikupljanje, u gradskim kvartovima postoji takozvani „zeleni otok“, gdje se nalaze potrebne kante za reciklažni otpad: papir, plastična, staklena i metalna ambalaža, tetrapak, odjeća…

Također imamo mobilnu reciklažnu jedinicu koja se premješta po gradu (trenutno u Mosećkoj ulici 56, Split). Naravno, postoji problem prostora koji moramo spomenuti. Pogledajte kontejner sada… Kada netko tako parkira automobil, naši kamioni ga ne mogu isprazniti.

„Sav otpad u mobilnom reciklažnom dvorištu odlazi u isti kontejner“

Provjerimo…

Kao što se vidi na slici, odvojene kante prikupljaju različiti otpad.

„Što se zbilja događa s reciklažnim otpadom?“

Čistoća je vladina organizacija, odgovorni smo za prikupljanje miješanog i reciklažnog otpada, Jolly je tvrtka koja je odgovorna za sortiranje, procesuiranje i rad s reciklažnim otpadom. Kao što možete vidjeti, naši kamioni odlažu otpad na transportnu traku gdje četiri Jolly zaposlenika sortiraju, npr. plastični otpad se razdvaja u otprilike 8 kategorija (ako se tetrapak ili metal nađu u otpadu, bit će primjereno sortirani).

„Zašto ja ne moram odvajati različite vrste plastike?“

Željeli bismo učiniti recikliranje što jednostavnijim za građane grada Splita, zbog čega imamo samo jedan kontejner za sve vrste plastike; kao što je spomenuto, na mjestu sortiranja se zatim one razdvajaju. Stoga, jedino što tražimo od građana jest da odvoje plastični otpad od miješanog a tvrtka Jolly će obaviti ostatak  posla (nakon sortiranja, plastični otpad se komprimira i označava datumom).

„Shopping centri i velike tvrtke/organizacije ne recikliraju“

*  odvezli smo se do Mall of Split shopping centra *

Kao što ovdje možete vidjeti, sav otpad je odvojen. Od organizacija poput Mall-a ili velikih brodova za krstarenje preuzimamo već sortirani otpad.

I naposljetku, veliko pitanje –

„ Reciklira li se zbilja u Splitu?“

Ne.

Čistoća i Jolly obavljaju svoju dužnost, no reciklira li se zbilja u Splitu? Ne. Prema EU standardima 60% otpada prikupljenog u gradu bi se trebalo reciklirati. U Splitu je riječ o 19 %. Koji udio od ovih 19 % dolazi iz kućanstava?

1.7 %. Ostalo se prikupi iz tvrtki i organizacija.

Iako ne možemo dati točan omjer komercijalnog otpada naspram otpadu  iz kućanstava, jasno možemo vidjeti da individualno ne radimo koliko bismo trebali.

Zato, Splite, vrijeme je da se suočimo s ovim izazovom. Postoji niz problema vezanih uz otpad i Karepovac, ali činjenica ostaje – recikliramo samo 1.7 % našeg otpada. Ako želimo napraviti promjenu, moramo početi od sebe samih.

Vrijeme je za pokret, ne za upiranje prstom i traženje krivca.

Postoji 5 jednostavnih koraka koje možemo poduzeti kako bismo napravili značajnu promjenu:

REDUCIRAJ količinu odbačenog otpada pažljivom kupnjom i potrošnjom

RABI PONOVNO sve proizvode i materijale koje je moguće iskoristiti kako iste ne bi bilo potrebno odbacivati

RAZGRADI biootpad tako da isti kompostiraš kako bi ga vratio prirodi

RAZDVOJI različite vrste otpada

RECIKLIRAJ sve ono što ne možeš ponovno rabiti li razgraditi kompostiranjem.

Budimo što bolji, preuzmimo odgovornost za svoje postupke i zajednički radimo da bismo održali Hrvatsku što ljepšom zemljom!

Ako diljem grada Splita uočite neprimjereno odlaganje smeća, grafite, oštećivanje javnih površina… Preko ovog linka možete dodati fotografiju i komentar na kojim vam grad Split ima obavezu odgovoriti.

Autor: Tash Peričić, 15. veljače 2017.

S engleskog prevela: Tanja Mijačika, 15. veljače 2018.

Link: http://www.total-croatia-news.com/total-eco-croatia/16593-busting-the-myth-is-recycling-really-happening-in-split