održan Tjedan permakulture udruge Permakultura Dalmacija

Održanje prvi tjedan permakulture u organizaciji naše udruge.

U predivnom prostoru dvorca Vitturi, u okruženju izložbe slika slikarice Cate Dujšin Ribar, započeo je tjedan permakulture gdje smo uz projekciju filma INHABIT predstavili i rad naše Udruge. Projekciju i predavanje organizirali smo i u četvrtak 08.03. u 16:30 sati u Domu kulture u Omišu. Uz projekciju dokumentarnog filma koji daje odgovore na pitanja o permakulturi i primjere uspješnih načina suočavanja sa ekološkim i društvenim problemima suvremenog društva odgovarali smo na pitanja zainteresiranih posjetitelja..

Drugog dana tjedna permakulture održana su tri zanimljiva predavanja. Od Josipa Guća smo saznali koje nam odgovore može ponuditi bioetika u vremenima krize znanstveno-tehnološke paradigme. Marin Spetič predstavio nam je pojam vodenog otiska, a Dražen Šimleša ekološkog otiska te nam slikovito prikazao naš osobni utjecaj i globalnu nejednakost u potrošnji resursa. Zaključak je da je osim osobne svijesti i angažmana nužno i zajedničko djelovanje kako bi se ostvario pravedan i održiv društveni sistem. Ako želite saznati koji je vaš ekološki otisak popunite upitnik na stranici https://www.footprintcalculator.org/

Nakon projekcije filma INHABIT i predavanja o čovjekovom utjecaju na okoliš, na red je došao i prvi praktični događaj ovog tjedna – radionica izrade komposta u domaćinstvu i presađivanja i održavanja kućnih biljaka – pročišćivača zraka. Koliko je ova tema aktualna u Splitu pokazao je veliki odaziv građana koji su sudjelovali u radionici održanoj u prostorima Kluba mladih Split. Nakon uvodnog teorijskog dijela okupljeni su prionuli izradi kompostera od plastične posude prilagođene za ovu svrhu i kućanskog otpada te naučili kako ovaj jednostavan i koristan proces primijeniti i u vlastitom domu. Kompostiranje je jedna od najčešćih tema radionica koje organizira naša udruga i s obzirom na interes i sve veću potrebu za kvalitetnim zbrinjavanjem biološkog otpada nadamo se da će ove radionice postati dio redovnog i sustavnog educiranja naših sugrađana za ekološko zbrinjavanje otpada.

U petak u prostorijama udruge Zdravi grad održana su posljednja predavanja ovog tjedna: Uvodno u predavanja, održana je prezentacija Društvenog poduzeća (DP) Održivo – projektantskog ureda koji specijalizira permakulturni dizajn i održivu arhitekturu. Hrvoje Bota nam je predstavio projekte koji izniman naglasak stavljaju na oblikovanje pri kojem se teži dostizanju maksimalne energnetske učinkovitosti, gradnji prirodnim materijalima i ozelenjavanju većih površina dok se pažnja pri svim fazama projektiranja stavlja na želje i potrebe budućih korisnika.

Arhitektica Dana Krhlanko upoznala nas je sa pristupom Cjelovitog oblikovanja životnog prostora pri kojem na specifičan način pristupa radu sa klijentima. Kroz radionice i zajedničke zadatke u prostoru, dizajner postaje medijator između budućih korisnika prostora kojeg treba dizajnirati i samog prostora. Dizajner tako upoznaje korisnikove potrebe ali i sami korisnici osvještavaju vlastite motive, međuljudske odnose, prepreke i istinske potrebe. Ovim pristupom ne zanemaruju se emocionalna i duhovna komponenta, a do odluka se dolazi konsenzusom. Zanimljivim primjerima iz iskustva rada predočila nam je svu kompleksnost ovog pristupa, ali i vrijednost postizanja konačnih rezultata utemeljenih u potrebama korisnika.

Damir Šeler, agronom i permakulturni dizajner, govorio je o vlastitim motivima, uzorima te iskustvu rada i eksperimentiranja u permakulturi. Istaknuo je važnost kvalitetnog tla u uzgoju biljaka naglasivši da je važnije hraniti mikroorganizme koji će hraniti i čuvati biljke, nego izravno hraniti same biljke, proširujući na taj način lanac prirodnih međuodnosa. Kroz pitanja i razmjenu iskustava publike i predavača moglo se saznati mnogo praktičnih stari primjenjivih u vrtlarstvu, voćarstvu i izradi komposta tako da nije bilo iznenađenje što je događaj potrajao i duže od predviđenog vremena trajanja.

Posljednjeg dana, u subotu održana je i prektična radionica čitanja krajolika i osnova permakulturnog dizajna pod vodstvom Damira Šelera.

Nakon cijelog tjedna permakulturnih zbivanja, želimo se zahvaliti svima koji su sudjelovali, suradnicima koji su omogućili da kvalitetno održimo program kao i svim predavačima i voditeljima radionica.