Naučili smo kako cijepiti voćke

U plastenicima OPG Blajić u Turjacima u petak 8. ožujka 2024. održana je praktična radionica cijepljenja voćaka za 20 sudionika, u organizaciji udruge Permakultura Dalmacija.


Cijepljenje ili navrtanje je tehnika vegetativnog razmnožavanja voćaka kojom se spaja podloga sa plemkom. Plemka se uzima od onih sorti koje nam daju plodove željenih osobina i ovo je odličan način očuvanja starih i kvalitetnih sorti voća. Podloga daje stabilnost i ukorjenjuje stablo, ali i snažno djeluje na karakteristike voćke.


Radionicu je vodio Duško Blajić, inženjer agronomije smjer voćarstvo, koji je u rasadničkoj proizvodnji od 1968., sada u mirovini ali itekako aktivan.


Naučili smo da je posebno važno je voditi računa o kompatibilnosti plemke i podloge, jer pojedine voćne vrste mogu se cijepiti ne samo na podloge iste vrste nego i na podloge različite vrste.


Sudionicima su pokazane 3 različite metode:
– cijepljenje na pup ili okuliranje
– cijepljenje na običan spoj ili kopulacija
– cijepljenje pod koru

Nakon toga sami sudionici su se okušali u cijepljenju dok nisu savladali tehnike.

_____________

Ovaj događaj je organiziran kao dio projekta VERA – “Sustainable agricultural models for biodiversity preservation” financiranog u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 2 – Green and resilient shared environment) te je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

#InterregVERA#SustainableAgriculture#EUproject

#ItalyCroatia#permakultura#PermakulturaDalmacija