Provedena radionica rezidbe voćaka

Nakon tjedan dana odgode radionice  radi lošeg vremena, u subotu 17. veljače 2024. nas je dočekao prekrasan sunčani i topli dan.  Marko Šuste, dipl. ing. agr. održao je trosatnu praktičnu radionicu o rezidbi u Hrvacama u privatnom voćnjaku, za 20 polaznika. Ovom radionicom je organizator udruga Permakultura Dalmacija omogućila besplatnu edukaciju za 20 sudionika.

Sve ranije, na teorijskom predavanju obrađene teme i pojmovi, počeli su se spajati u razumljiviju sliku toga kako i zašto treba orezivati. Praktično je pokazano kako se formira uzgojni oblik vaze kod mladih stabala, zatim kako se održava i unapređuje uzgojni oblik stabala različite starosti i vitalnosti. Kako se prikraćuju i prorjeđuju stabla veće bujnosti i rodnosti te kako se potiču na rast  manje vitalna stabla. Uzimajući u obzir specifičnosti vrste, detaljno je pokazano orezivanje šljive, breskve, višnje, trešnje, badema, jabuke i dunje.

Vjerujemo da će nakon ove radionice sudionici moći rezidbom bolje uravnotežiti rodne i vegetativne grane na svojim voćkama kako bi redovito uživali u domaćim plodovima sa zdravih stabala.

_____________

Ovaj događaj je organiziran kao dio projekta VERA – “Sustainable agricultural models for biodiversity preservation” financiranog u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 2 – Green and resilient shared environment) te je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.