PREDAVANJA I RADIONICE NA OTOKU SILBI 23.-24.4.2022.

Ako ste stanovnik ili vas put nanese 23. i 24.-04. na otok Silbu ne propustite priliku sudjelovati na besplatnom predavanju i dvjema radionicama. Biti će govora o permakulturi, permakulturnom pogledu na svijet te alatima koje možemo koristiti u njegovom oblikovanju. Biti će prilike i za konkretne analize terena te uspostavu vrta i sustava navodnjavanja u okolnostima u kojima je svaka kap vode dragocjena. Više o planiranim aktivnostima i voditeljima možete pronaći u nastavku teksta.

SILBA OFF SEASON 23.-24.4.2022. PROGRAM

Subota, 23.4.

11:00-12:00 Predavanje: Uvod u permakulturu
Lokacija: Prostorije Mjesnog odbora Silba. Predavači: Antonija Mihaljević i Zoran Vukšić.

Osnove permakulture i permakulturnog dizajna
Cilj predavanja je sudionike upoznati sa pojmom, značenjem i primjenom permakulture. Kako oblikovati životnu okolinu primjenom permakulture (što je permakultura i kako se prema načelu permakulturnog dizajna planira razvoj sustavnih i cjelovitih rješenja u neposrednom okolišu).

15:00-19:00 Radionica: Uspostava i održavanje vrta u sušnim uvjetima
Lokacija: Okupljanje ispred prostorije Mjesnog odbora Silba i odlazak na teren OPG DIana. Predavač: Antonija Mihaljević

Tijekom radionice zainteresirani će se upoznati sa tehnikama rada u vrtu/polju koje isključuju oranje i druge intenzivne oblike rada na zemlji te uvode jednostavne tehnike rada u skladu s prirodom pravilnim korištenjem organskog materijala, slaganjem slojeva u gredicama te odabirom lokacija za postavljanje i orijentaciju vrta sa ciljem prilagodbe sušnim uvjetima i smanjenje potrebe za zalijevanjem.

Nedjelja 24.4.

11:00-15:00 Radionica: Analiza stanja vode na terenu i uspostava sustava upravljanja vodom i navodnjavanja
Lokacija: OPG DIana. Predavač: Zoran Vukšić.

Obilaskom prirodnog lokaliteta polaznici će se upoznati sa osnovama razumijevanja karaktera krajolika što uključuje analize klimatskih značajki, nagibe terena, potencijale iskoristivosti postojećih elemenata sa naglaskom na mogućnosti prikupljanja, skladištenja i korištenja vode. U sklopu radionice moguće je i izraditi osnovnu kartu određene lokacije. U sklopu radionice pristupiti će se izradi sustava navodnjavanja vrta.


VODITELJI

Zoran Vukšić – Permakulturni dizajner zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte te sustave upravljanja vodom. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i općenito potiče bioraznolikost flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega. Predavač i voditelj radionica na Tečaju permakulturnog dizajniranja i drugih samostalnih edukacija.

Antonija Mihaljević – Permakulturna dizajnerica, članica udruge Permakultura Dalmacija i Hrvatske gorske službe spašavanja. Biovrtlarica sa bogatim iskustvom korištenja različitih prirodnih tehnika u vrtlarstvu. Aktivna u prikupljanju tradicionalnih sorti sjemena i voditeljica sjemenarske sekciji i prve Dalmatinske banke sjemena u osnivanju. Organizirala više javnih razmjena sjemena. Voditeljica vrtlarskih radionica na tečaju Permakulturnog dizajna i drugih edukacija, predavanja i radionica na temu vrtlarstva i specifičnih tehnika vrtlarstva i unapređenja kvalitete tla.


Predavanje i radionice dio su projekta SOS Silba Off Season, koji provodi SEA Silba Environment Art u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar – UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te Županija zadarska. Umjetničku organizaciju SEA financijski podržava Zaklada Kultura nova.