Razmjena starih i udomaćenih sorti u Splitu

Sa zadovoljstvom možemo zaključiti da je naša druga samostalna razmjena sjemena starih i udomaćenih sorti koja je ove subote organizirana na Zvončacu nadmašila sva naša očekivanja.

Uspjeli smo razmijeniti i podijeliti sve viškove sjemena koje su naši članovi prikupili protekle godine i pri tome nabaviti novih sorti za našu kolekciju. Zahvaljujemo svima na donacijama koje ćemo namijeniti za bolju organizaciju i promociju Dalmatinske banke sjemena u osnivanju, a posebne zahvale Karmeli Kiš koja nam je donirala punu torbu sjemena raznih sorti koje su ona i njen pokojni suprug Miroslav čuvali godinama.

Slika 1: Donacija Karmele Kiš našoj udruzi

Tijekom dva sata, koliko je razmjena trajala, preko dvjesto naših sugrađana, ali i ljudi iz okolnih mjesta i otoka imalo je priliku nabaviti sjeme i tako se pripremiti za nadolazeću vrtlarsku sezonu. Također, posjetitelji su se mogli upoznati sa radom naše udruge i dobiti poneki vrtlarski savjet.

Zahvaljujemo i predstavnicima medija koji su također došli u velikom broju te tako pomogli da se naša priča i naš rad prepozna. Tako je naš događaj popraćen od strane:

NAPOMENA: Kako dobivamo jako puno upita za nabavku sjemena i sadnica moramo još jednom napomenuti da udruga Permakultura Dalmacije ne prodaje niti donira sjeme i sadnice. Ono što radimo je organizacija povremenih razmjena sjemena te edukacije i poticanje na korištenje starih i udomaćenih sorti te primjenu bio vrtlarskih principa prilikom proizvodnje hrane. Stoga pronađite lokalne proizvođače sjemena i hrane i pomozite da se vašim izborom njihovih proizvoda, ali i vašim vlastitim vrtlarskim podvizima ova dobra inicijativa širi. 💪