Tečaj permakulturnog dizajniranja u Splitu – listopad/studeni 2021

I ove godine uz podršku udruge Hrvatska permakultura organiziramo tečaj permakulturnog dizajniranja. Predavanja i praktičan rad će se održavati kroz mjesec listopad i studeni na području Splita. Više o dobrobitima polaganja samog tečaja kao i o edukatorima koji će vas voditi kroz cijeli proces možete pročitati u tekstu dolje.

Bez obzira imate li samo stan, vrt, imanje, komadić betona ili možda radite s grupom ljudi u smjeru ostvarenja zajedničke dobrobiti, tečaj permakulture je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao. Riječ je o intenzivnom tečaju permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC) koji sadrži 72 sata predavanja, interaktivnih modula i praktičnih radionica kroz koje polaznici usvajaju permakulturnu etiku i vještine dizajniranja, upoznaju se s raznim tehnikama i praktičnim rješenjima koje mogu samostalno primjenjivati u svakodnevnom životu, a dobivaju priliku uz stručno mentorstvo osmisliti konkretan dizajn za vlastite projekte.

Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Ukratko permakultura je nova, održiva kultura!

Program je raspoređen kroz produljena tri vikenda, četvrtkom i petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimalne izmjene u dnevnoj satnici. Nakon svakog vikenda polaznici će imati tjedan odmora, kako program ne bi bio preintenzivan te kako bi sudionici imali više vremena za primjenu naučenog u privatnom životu i pripremi za izradu zajedničkih završnih projekata dizajna. Također, vikendi bez programa tečaja, poslužit će za organizaciju druženja sa trenutnim članovima udruge kao mogućnosti za dodatnom edukacijom i aktivnim uključenjem u programe i projekte. Termini održavanja tečaja su:
28. – 31.10.
11. – 14.11.
25. – 28.11.

Voditeljica tečaja i glavna edukatorica:
Gordana Dragičević – diplomirala je fiziku, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Edukatori i facilitatori:

Nenad Maljković – permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture, društveni poduzetnik i prevoditelj. Faciltator specijaliziran za učinkovitu suradnju u grupama te osobito u virtualnim timovima. Uz Tranzicijsko središte za Hrvatsku koordinira i međunarodnu zajednicu praktičara REconomy practitioners u koja okuplja regenerativne poduzetnice i poduzetnike.

Ivan Rako – permakulturni dizajner s podlogom u arhitekturi, botanici i civilnom društvu. Dugogodišnji aktivist te osnivač i voditelj udruge Permakultura Dalmacija. Permakulturni dizajn primjenjuje na razinama od malih vrtova i balkona do razvojnih permakulturnih projekata obiteljskih gospodarstava diljem Dalmacije.

Ivan Mateljan – diplomirani građevinar i permakulturni dizajner u području prirodnog graditeljstva sa interesom za razvoj održivih zajednica. Bavi se projektiranjem i izvođenjem te koordinacijom građevnskih radova na urbanim i ruralnim područjima te posjeduje široko znanje o tehnologijama i materijalima tradicijske gradnje i restauracije.

Zoran Vukšić – Zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i opčenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Marin Kanajet – diplomirani sociolog i filozof, maslinar i permakulturni dizajner. Aktivan u promociji permakulture i permakulturnih principa u svakodnevnom životu te razvoju edukativnih materijala za ekološko obrazovanje i uspostavi splitskih urbanih vrtova. Predsjednik udruge Permakultura Dalmacija i član predsjedništva udruge maslinara Kaštela Mastrinka sa višegodišnjim iskustvom rada na unapređenja maslinarskih praksi i tranziciji prema regenerativnim pristupima upravljanju maslinicima.

Moduli:
• uvod u permakulturu; stanje društva i okoliša
• permakulturna etika i principi; sistemski dizajn i tehnike permakulturnog dizajniranja
• čitanje krajolika, analiza i mjerenje terena, iscrtavanje osnovne karte u mjerilu
• briga o tlu, razumijevanje mikroekosustava tla, tehnike za analizu i poboljšanje kvalitete i plodnosti tla, kompostiranje
• biljne zajednice u prirodi i korisne biljke: od biljaka indikatora tla, do šuma
• uzgoj hrane: vrtlarenje, njive, šumski vrt, agrošumarstvo, regenerativna poljoprivreda
• životinje u permakulturnom sustavu
• voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
• energija: energetska učinkovitost, jednostavne pasivne tehnologije, obnovljivi izvori energije
• održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima
• urbana permakultura: tehnike za male prostore, zgrade i održive kvartove
• društvo: održive zajednice, odnosi, grupni rad, suodlučivanje
• lokalizirana dobra ekonomija
• tranzicijski pokret
• praksa dizajniranja: zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturne dizajne za stvarne projekte po svom izboru

Međunarodno priznati certifikat dobivaju polaznici koji sudjeluju na više od 80% modula, te na izradi i prezentacijama dizajna na kraju tečaja. Organizator tečaja je udruga Permakultura Dalmacija, uz podršku udruge Hrvatska permakultura. Predavanja i praktičan rad na terenu održavat će se u Splitu i bližoj okolici – točnu lokaciju i detaljan raspored ćemo objaviti naknadno.

Cijena tečaja je 1900 kn dok umirovljenici i članovi udruge Permakultura Dalmacija (koji su se učlanili do objave tečaja 14.09.2021.) ostvaruju popust od 200 kuna.

Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen. Za prijavu molimo da ispunite svoje podatke u ovom kratkom obrascu:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSf-c7JOMq…/viewform

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se mailom na: pkd.radionice@gmail.com