4.7. 2021. Dan permakulture udruge Permakultura Dalmacija u “Novim starinama” u Solinu

Udruga Permakultura Dalmacija poziva sve na Dan permakulture – dan otvorenih vrata Udruge koji će se održati 4. srpnja u “Novim Starinama” u Solinu. Na događaju ćete se imati priliku upoznati sa permakulturnim načinom razmišljanja i oblikovanja prostora.

Program događaja je osmišljen da je prikladan svim dobnim skupinama, a glavna podijela je na onaj za odrasle i onaj za djecu. Satnice istog su slijedeće:

a) Za odrasle:
18:00 Upoznavanje i predstavljanje programa
18:30 Edukativna šetnja – prezentacija permakulturnih elemenata i principa u prostoru. Proći ćemo kroz slijedeće elemente na terenu:
1. Vrtlarenje i šumski vrt
2. Kompostiranje
3. Kompostni WC
4. Reuporaba otpada
5. Gradnja prirodnim i recikliranim materijalima
6. Biciklopopravljaonica
7. Permakulturni pristup voćnjaku – maslinik
20:30 Karmela Kiš – Kako je permakultura promijenila moj život
21:00 Hrvoje Cokarić – Zvukovi biljaka
21:30 Druženje uz glazbu

b) Za djecu:
18:30
Radionica slikanja živih biljaka sa umjetnicom Sunči
20:45 Kate koju znate – The Movie – Ružno pače

Malo detaljnije o programu

Kroz edukativnu šetnju uvesti ćemo vas u priču o permakulturi, a naši permakulturni dizajneri na konkretnim primjerima elemenata dizajna ukazat će na neka od ekološki prihvatljivih rješenja za različite probleme s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Na edukativnoj točki o VRTLARSTVU upoznati će te se sa različitim vrtlarskim tehnikama uspostavljanja i održavanja biovrta, a kako i zašto kompostirati u vrtu i u kući saznat ćete na točki o KOMPOSTIRANJU. Posebna točka posvećena je uvijek intrigantnoj temi – KOMPOSTNOM WC-u, a bit će riječi i o PONOVNOJ UPOTREBI korištenih materijala te GRADNJI PRIRODNIM I RECIKLIRANIM MATERIJALIMA. Saznat ćete i koji je permakulturni pristup MASLINARSTVU. Upoznat ćete se sa BICIKLOPOPRAVLJAONICOM – mjestom gdje možete sami naučiti popraviti svoju biciklu ali prije svega mjestom širenja znanja i društvene solidarnosti. Na koncu upitat ćemo se ŠTO JE TO PERMAKULTURA i kako ona povezuje sve gore navedeno (ali i puno više od toga)…Tijekom edukativne šetnje, bit će organiziran program i za naše najmlađe, a velika livada i park skulptura na ulazu u Nove starine prikladni su i za igru. Na kraju nas očekuje druženje uz glazbu koju će nam puštati DJ-vi iz Koalicije udruga mladih.

I još nekoliko sitnih naputaka za kraj

Događaj je BESPLATAN, ali donacije za našeg domaćina i našu udrugu su dobrodošle. Sa svim pitanjima možete nam se javiti na pkd.radionice@gmail.com ili obratiti na našoj Facebook stranici.

Na samoj lokaciji osigurano je sedam parkirnih mjesta, ali parkirati možete uz cestu. Ako dolazite automobilom svakako povedite još nekoga tko je zainteresiran za dolazak kako biste što racionalnije iskoristili vožnju. Na samoj lokaciji će biti osigurana pitka voda te čaj ili kava. Ponesite vlastitu bocu i/ili čašu. Odjenite se u skladu s prognozom, onako kako bi se odjenuli za boravak u dubokoj borovoj šumi. Vidimo se!