otkazano!!! 21.3.2020. Radionica: Kako kreirati šumski vrt

VAŽNA OBAVIJEST!
Zbog preporuke da se iz preventivnih razloga otkažu sva događanja na kojima se okuplja veći broj ljudi otkazuje se radionica Kako kreirati šumski vrt. Radionica će se organizirati čim za to budemo imali mogućnosti. Hvala na razumijevanju i pazite na sebe i na druge.

Šumski vrt ili šuma hrane je oblik uzgoja hrane u kojem se imitiraju prirodni biosustavi mlade šume i šumskog ruba. Iako relativno nepoznati pojam kod nas, šumski vrt je najstariji način ljudskog bavljenja poljoprivredom. Ovo su kompleksni sustavi koji se dizajniraju višedimenzionalno, čak u 7 slojeva, a obuhvaćaju stabla, voćke, grmlje, penjačice, zeljaste trajnice, ljekovito bilje, gomolje i samonikle biljke te povrće. Šumski vrt se bazira na biljkama trajnicama ali ne isključuje i jednogodišnje povrće. Iako ne moraju sve biljke u šumskom vrtu biti jestive, biramo biljke koje imaju korisne funkcije u biosustavu npr. fiksacija dušika, zaštita od vjetra, hrana, lijek itd. Šumski vrt možemo dizajnirati ispočetka, ali i postojeći vrt ili voćnjak možemo preraditi u takav oblik uzgoja hrane. Ako se sve dobro odradi, za 15-tak godina, jedini posao će vam biti berba plodova. Ovakvi oblici uzgoja hrane posebno su zanimljivi za naše podneblje.

Na radionici ćete naučiti osnove kreiranja šumskog vrta te imati prilike napraviti plan vašeg budućeg šumskog vrta odnosno šume hrane.

Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine i Regionalni tjednik, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, http://xn--ekomrea-ixb.org/, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije”

Kako bi ste osigurali svoje mjesto na radionici molimo Vas da ispunite obrazac na poveznici https://docs.google.com/forms/d/1SlShqBoSabvHcS4D8R9bYg4kAg_4NeK45bnwb7D1abs/edit.
Na poveznici se nalaze i podaci za uplatu kotizacije kojom potvrđujete sudjelovanje.

Prijave se zaprimanju do popunjanja kapaciteta radionice. Broj sudionika je ograničen!