OTKAZANO!!! TEČAJ PERMAKULTURNOG DIZAJNIRANJA (PDC) U SPLITU TRAVANJ – SVIBANJ 2020.

Nažalost, zbog okolnosti prisiljeni smo odgoditi ovogodišnji PDC. Izgledni novi termini su u rujnu ili listopadu. Bit ćete na vrijeme obaviješteni! Svjesni smo kako su upravo znanja koja nudi ovaj tečaj presudna za vrijeme koje nam predstoji kada će svaka vještina koja nas približava samodostatnosti biti dragocjena. Stoga ćemo se potruditi ovaj tečaj dodatno unaprijediti i prilagoditi kako bi postao pristupačniji, a sadržajem sudionicima ponudio još više praktičnih rješenja za održivu budućnost!

Tečaj permakulture je ponovo u Splitu!

Bez obzira imate li samo stan, vrt, imanje, komadić betona ili možda radite s grupom ljudi u smjeru ostvarenja zajedničke dobrobiti, tečaj permakulture je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao.

Ovo je intenzivan tečaj permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC). Tečaj sadrži 72 sata predavanja, interaktivnih modula i praktičnih radionica kroz koje polaznici usvajaju permakulturnu etiku i vještine dizajniranja, upoznaju se s raznim tehnikama i praktičnim rješenjima koje mogu samostalno primjenjivati u svakodnevnom životu, a dobivaju priliku uz stručno mentorstvo osmisliti konkretan dizajn za vlastite projekte.
Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Permakultura je nova, održiva kultura!

Program je raspoređen kroz produljena tri vikenda, četvrtkom i petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimalne izmjene u dnevnoj satnici. Nakon svakog radnog vikenda polaznici će imati tjedan odmora, kako program ne bi bio preintenzivan te kako bi sudionici imali više vremena za primjenu naučenog u privatnom životu. Također, vikendi bez programa tečaja, poslužit će za organizaciju druženja sa trenutnim članovima udruge kao mogućnosti za dodatnom edukacijom i aktivnim uključenjem u programe i projekte. Iz toga proizlaze sljedeći termini za održavanje tečaja:

23. – 26.04.
07. – 10.05.
21. – 24.05.

Voditeljica tečaja i glavna edukatorica:
Gordana Dragičević – diplomirala je fiziku, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Edukatori i facilitatori:
Cvijeta Biščević – permakulturna dizajnerica i edukatorica s diplomom arhitekture i urbanizma. Od 2012. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu te aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz primjenu načela regenerativne poljoprivrede. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu strast razvila je prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim saveznicima u procesu biološke prerade organske komponente otpada. Kroz predavanja, radionice, dizajniranje, implementaciju i savjetovanje nastoji prenijeti entuzijazam za regeneraciju tla kao ključnog alata za prilagodbu agroekosustava klimatskim promjenama.

Nenad Maljković – permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture, društveni poduzetnik i prevoditelj. Faciltator specijaliziran za učinkovitu suradnju u grupama te osobito u virtualnim timovima. Uz Tranzicijsko središte za Hrvatsku koordinira i međunarodnu zajednicu praktičara REconomy practitioners u koja okuplja regenerativne poduzetnice i poduzetnike.

Ivan Rako – permakulturni dizajner s podlogom u arhitekturi, botanici i civilnom društvu. Dugogodišnji aktivist te osnivač i voditelj udruge Permakultura Dalmacija. Permakulturni dizajn primjenjuje na razinama od malih vrtova i balkona do razvojnih permakulturnih projekata obiteljskih gospodarstava diljem Dalmacije.

Hrvoje Bota – diplomirani inženjer arhitekture i permakulturni dizajner sa dugogodišnjim iskustvom u projektiranju cjelovitih održivih gospodarstava i zelenoj gradnji. Istaknut interes u područjima regenerativne poljoprivrede i agrošumarstva. U slobodno vrijeme strastveno posvećen vrtlarenju i zdravoj prehrani.

Ivan Mateljan – diplomirani građevinar i permakulturni dizajner u području prirodnog graditeljstva sa interesom za razvoj održivih zajednica. Bavi se projektiranjem i izvođenjem te koordinacijom građevnskih radova na urbanim i ruralnim područjima te posjeduje široko znanje o tehnologijama i materijalima tradicijske gradnje i restauracije.

Zoran Vukšić – Zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i opčenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Moduli:
• uvod u permakulturu; stanje društva i okoliša
• permakulturna etika i principi; sistemski dizajn i tehnike permakulturnog dizajniranja
• čitanje krajolika, analiza i mjerenje terena, iscrtavanje osnovne karte u mjerilu
• briga o tlu, razumijevanje mikroekosustava tla, tehnike za analizu i poboljšanje kvalitete i plodnosti tla, kompostiranje
• biljne zajednice u prirodi i korisne biljke: od biljaka indikatora tla, do šuma
• uzgoj hrane: vrtlarenje, njive, šumski vrt, agrošumarstvo, regenerativna poljoprivreda
• životinje u permakulturnom sustavu
• voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
• energija: energetska učinkovitost, jednostavne pasivne tehnologije, obnovljivi izvori energije
• održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima
• urbana permakultura: tehnike za male prostore, zgrade i održive kvartove
• društvo: održive zajednice, odnosi, grupni rad, suodlučivanje
• lokalizirana dobra ekonomija
• tranzicijski pokret
• praksa dizajniranja: zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturne dizajne za stvarne projekte po svom izboru

Međunarodno priznati certifikat dobivaju polaznici koji sudjeluju na više od 80% modula, te na izradi i prezentacijama dizajna na kraju tečaja.

Organizator tečaja je udruga Permakultura Dalmacija, uz podršku udruge Hrvatska permakultura. Predavanja i praktičan rad na terenu održavat će se u Splitu ili bližoj okolici – točnu lokaciju i detaljan raspored ćemo objaviti naknadno.

Cijena tečaja je 1900 kn.

Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen. Za prijavu molimo da ispunite svoje podatke u ovom kratkom obrascu: https://forms.gle/H6zV6if7SS9Sz7NJ9

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se mailom na: pkd.radionice@gmail.com