Druženje i radna akcija – Kozjak 2017.

Ekipa iz Permakulture Dalmacija odlučila da se kraj 2017. godine obilježi izletom na teren gdje bi se kroz druženje i praktičan rad bolje upoznali sa nekim od permakulturnih elemenata. Kao teme i zadaci izabrani su izrada komposišta, priprema gredice te čitanje i planiranje terena za budući vrt.

Iako je prvotno planirani dan, druga subota u prosincu, odgođen zbog kiše, ni idućeg tjedna izgledi da bude „suho“ nisu bili veliki. Tijekom petka padala je kiša, a vremenska prognoza je najavljivala samo kratak jutarnji period bez kiše. Odluka je pala da se otiđe na teren pa makar i uz rizik da se planirani radovi ne obave.

I dok je petak bio tmuran i kišan, subota je bila potpuna suprotnost, divan sunčani dan sa tek malo vjetra, ne prehladan, idelan i za šetnju i za rad. Da se upoznamo sa terenom, a i da sunce ogrije i osuši zemlju, prošetali smo maslinikom i terasama terena u Kaštel Kambelovcu te sa platoa crkve Sv. Mihovila od Lažana uživali u panorami Kaštelanskog zaljeva i Splita.

Odlučeno je da se uz već planirane zadatke popravi i dio urušenog suhozida/prizide. Ekipa se podijelila u nekoliko timova i dok su jedni od cigli, koje su bile pripremljne na terenu, slagali zidove komposišta drugi dio ekipe, pod vodstvom mentora Rake, pripremao je materijal za izradu kompostne hrpe: slagao grane za drenažu, usitnjavao materijal od prethodnog čišćenja zemljišta i odvajao svježe sijeno.

Treći je tim radio na oblikovanju barijere koja će služiti za zaustavljanje erozije zbog nagiba parcele te urušavanja suhozida, a koja će služiti kao privremeno rješenje dok se suhozidi ne obnove. Barijera je rađena od kamena i debljih grana na koje je nasuta zemlja dobivena čišćenjem suhozida i visinski prati nagib terena. Prva gredica prati barijeru i izrađena je tako da je na razrahljenu zemlju stavljen dablji sloj sijena kao malča (karton i humus nismo ponijeli jer s obzirom na vremenske uvjete nje bilo očekivano da će biti potrebni). Paralalno sa barijerom, a ispred gredice iskopani su i plitki kanali za zadržavanje vode.

Dogovoreno je da se iduće gredice rade klasično, sa slojem kartona i humusa, uz naizmjenično korištenje sijena i usitnjene brnistre kao malča kako bi se mogle pratiti razlike u načinima malčiranja.

Za sam kraj Zvonimir i Hrvoje, uz pomoć ostatka ekipe, udarnički su sazidali i obnovili dio urušene prizide.

Nakon svega ostalo je još samo marendati i sa zadovoljstvom zaključiti da smo i usprkos očekivanim vremenskim (ne)prilikama uspjeli napraviti i više nego li smo planirali, a pri tome se dobro zabaviti i ponešto naučiti.