13-22.5.2016 najava Proljetni tečaj permakulturnog dizajna

Sada već tradicionalno, u Splitu će se održati proljetni 72-satni tečaj permakulturnog dizajna. Kroz međunarodno usvojeni program polaznicima se pružaju teorijska i praktična znanja primjenjiva na vlastitim projektima uspostavljanja samoodrživih sustava.

Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na izazov života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas. Nakon dosadašnjih tečajeva možemo svjedočiti pokretanju i realizaciji samostalnih projekata polaznika kao i njihovom udruživanju u svrhu ostvarenja projekata za zajednicu.

Tečaj se sastoji od sljedećih blokova, prilagođenih uvjetima dalmatinskog podneblja:
• uvod: u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu
• osnovni principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika
• tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo > uloga trajnica u permakulturnom sistemu, šumski vrt
• voda: voda u krajoliku, Schauberger metode, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakulture
• održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima, zeleni krovovi, pasivna gradnja
• energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa,…), energija u kućama
• urbana permakultura: intervencije i rješenja za grad i male prostore
• društvo i zajednica: odlučivanje konsenzusom, alternativni ekonomski sustavi, održive zajednice.

Edukatorski tim predvode Ivan Gregov i Damir Šeler, prekaljeni instruktori i praktičari permakulture sa 20 godina iskustva u primjeni permakulturnog dizajna, uz gostujuće stručnjake-edukatore za pojedine teme.

Ovogodišnji tečaj se održava uz potporu Kluba mladih Split, a odvijat će se u prostorima Kluba (R. Boškovića 20/II) od 13. do 22. svibnja 2016.

Predavanja će se održavati tijekom dva vikenda cjelodnevno, a tijekom radnog tjedna u popodnevnim satima. Osim predavanja, u sklopu tečaja je organizirana i terenska nastava te praktičan rad na vlastitim projektima odnosno dizajniranje uz potporu mentora.

Cijena pohađanja 72-satnog tečaja permakulturnog dizajna u Splitu iznosi 1.200,00 kuna uz popust od 15% za mlađe od 30 godina. Broj polaznika je ograničen te je za sudjelovanje potrebna prijava. Prijave su otvorene do 11. svibnja.

Prijave i upiti na:
tecaj@permakultura-dalmacija.hr
info@klubmladihsplit.hr
0995978424