Aktivnosti Permakulture Dalmacija – prošle i buduće

Bližimo se kraju dosad najsadržajnijeg tjedna od osnutka naše i Vaše Permakulture Dalmacija.  Iza nas je sajam razmjene sjemenja i sadnica kakav se po prvi puta održao u Splitu. 

Prema reakcijama posjetitelja, prolaznika i medija možemo zaključiti kako je to događanje bilo pun pogodak. Velik interes je izazvao i naš suradnik i prijatelj Vedran Pezelj, voditelj OPG Pezelj iz Trilja, s kojim ćemo sudjelovati na sajmu Agro-arca početkom svibnja. U suradnji s Vedranom razvijamo inovaciju „permakulturni krug“ u kojem iz otpada uz pomoć glista i kokoši dobijamo najkvalitetniji organski humus.


Paralelno sa razmjenjivanjem sadnog materijala i znanja o uzgoju specifičnih sorti pred Osnovnom školom Lučac se odvijala i mala radionica uređenja šumskog vrta. Radionicom je koordinirao Damir Šeler s kojim smo dan kasnije išli i na izlet branja jestivog samoniklog bilja. Trebamo li što reći osim da se za radionicu tražilo mjesto više – i to dva puta!

U međuvremenu nam je Damir održao i veoma interesantno predavanje prilikom kojeg nam je iznio vlastiti životni put upoznavanja prirodnih metoda uzgoja hrane i primjenu raznih tehnika koje je godinama proučavao po cijelom svijetu.   Vjerujemo da će se složiti svi koji su ga imali priliku upoznati – Damir je vrhunski majstor razumijevanja prirode i svega što je se tiče te možemo biti jako zahvalni što smo imali priliku učiti od njega. Razveselit ćemo Vas informacijom da s Damirom već planiramo daljnje radionice i druženja, o čemu ćete na vrijeme saznati putem naše stranice.

Dok očekujemo daljnje aktivnosti, upravo se odvija jedna jako značajna. Naime, od ovog petka je grupa polaznika  krenula na putovanje koje se zove 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja. Ovaj intenzivan tečaj će polaznicima približiti principe i tehnike permakulture koje se nadamo da će nastaviti primijenjivati kako u svakodnevnom životu, tako i u našim zajedničkim aktivnostima. Pratite naše obavijesti i dalje, uskoro više detalja o programu za svibanj!