Razmjena sjemenja i sadnica pred Osnovnom školom Lučac

Ove subote 11. travnja u suradnji s Osnovnom školom Lučac u Splitu odradili smo proljetni sajam razmjene sjemenja i sadnica te uz pomoć Damira Šelera posadili jedan mali šumski vrt. Dvorište škole bilo je prepuno djece i njihovih roditelja, ali i onih koji su došli “trampiti” svoje sačuvano sjeme ili sadnice za nešto što nemaju u vrtu.

Proljetni sajam poslužio nam je kao poligon za upoznavanje uzgoja pojedinih vrsta povrtnica i začinskog bilja, ali i edukaciju najmlađih demonstrirajući sadnju šumskog vrta u malome. Posadili smo desetak biljaka, najviše trajnica među kojima su šipak, agava, perunika, kostriš, maline i jagode koje su tako ostale školskoj djeci u naslijeđe.

Osim biljki građani su imali priliku vidjeti na pokaznom primjeru kako nastaje organski humus kalifornijskih glista,prirodno gnojivo od biootpada koje se proizvodi na obiteljskom gospodarstvu Pezelj. Riječ je o inovaciji gospodina Vedrana Pezelja u kojoj gotovi humus prosijavaju domaće kokoši, a bit će je moguće vidjeti početkom svibnja u Trilju na sajmu Agro arca gdje će predstaviti zajedno s  našom udrugom.