17-26.4.2015. Veliki tečaj permakulture ponovo u Splitu!

Permakultura Dalmacija ovog proljeća zajedno sa zagrebačkim Uredom za permakulturu organizira 72-satni tečaj permakulturnog dizajna. Riječ je o međunarodno standardiziranom programu koji kroz teoretske i praktične dijelove, u 10 intenzivnih dana, donosi znanja usmjerena na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora.

Tečaj se sastoji od slijedećih blokova:

– uvod: u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu
– osnovni principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika
– tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, uloga trajnica u permakulturnom sistemu, šumski vrt
– voda: voda u krajoliku, Schauberger metode, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakulture
– održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima, zeleni krovovi, pasivna gradnja
– energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa,…), energija u kućama
– urbana permakultura: intervencije i rješenja za grad i male prostore
– društvo i zajednica: odlučivanje konsenzusom, alternativni ekonomski sustavi, održive zajednice.

Edukatorski tim predvode Ivan Gregov i Damir Šeler, permakulturnjaci sa skoro 20 godina iskustva i prakse u svojim područjima, uz druge stručnjake-edukatore za pojedine teme.

Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na izazov života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas.
Ovakvi tečajevi, koji su širom svijeta prepoznati kao najbolji način edukacije u permakulturi, dolaze u Split u dvogodišnjim razmacima. Nakon prethodnih tečajeva permakultura se udomaćila u Dalmaciji – pozivamo Vas da uskočite u brod!

Tečaj će se održati od 17. do 26. travnja 2015. na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a broj polaznika je ograničen. Predavanja će se održavati tijekom dva vikenda cjelodnevno, a tijekom radnog tjedna u terminu od 17 do 21 sati kako bi omogućili pohađanje zaposlenim osobama i studentima. Osim predavanja, tečaj se sastoji i od terenske radionice te praktičnog rada koji je rezerviran za zadnja tri dana kada će polaznici dizajnirati vlastite projekte uz podršku mentora.