Dojmovi sa vikenda permakulture u Splitu 15. i 16.9.2023.

Nakon tjedna permakulture, dana permakulture i dana urbane permakulture došao je red i na vikend permakulture. Kako nam je bilo i što se sve radilo u sklopu istoga pročitajte u nastavku teksta.

Prvog dana imali smo bogat program u kojem smo kroz niz prezentacija i predavanja/radionica govorili društvenim aspektima permakulture, razvoju lokalne zajednice te uzgoju hrane.

Započeli smo sa predavanjem “Upoznavanje sa permakulturom” u kojem je naša Vedrana Vučenović predstavila permakulturnu etiku, principe kojima pristupamo dizajniranju i ukazala na postojeće primjere, ali i zablude s kojima se svakodnevno susrećemo. Još jednom najavili smo naš Tečaj permakulturnog dizajniranja kojeg i ove jeseni organiziramo. 

Ugodni razgovori prilikom upoznavanja sa permakulturom

Apsolutni hit dana bila je radionica/prezentacija “Kako čuvati sjeme starih sorti povrća” na kojoj je naša biovrtlarica Antonija Mihaljević još jednom podijelila svoje bogato znanje i iskustvo. Kako se na radionicu odazvao i veliki broj iskusnih vrtlara bio je zaista užitak sudjelovati u diskusiji koja je potrajala dugo nakon planiranog vremena, a trajala bi i duže da nismo trebali nastaviti sa programom. Ono što smo sigurni da nitko nije otišao bez da je naučio nešto novo i dobio odgovore na svoja pitanja! 

Svi prisutni pozorno slušaju Antoniju dok priča o sjemenu i njegovom očuvanju

Održana je još jedna Popravljaonica na kojoj su naši električari i krojačice Branimir, Mira, Sanja, Margita i Mara popravljali donesenu odjeću i pokvarene uređaje. 

Popravljaonicu posjećuju i mladi i stari i odlično se zabavljaju

Predstavljen je koncept Banke vremena u kojem je Marija Hajdić predstavila dosadašnji rad i rezultate, a zajedno sa Markom Banom pozvala okupljene da zajedno razmotre mogućnosti za uključenje građana u budući rad i razmjenu usluga. 

Predstavljanje Banke vremena

Kako nastojimo biti udruga koja se bavi praktičnim stvarima, barem toliko koliko i teorijom, i volimo ostaviti trag u prostorima u kojima djelujemo, drugog dana vikenda permakulture održali smo edukativnu radnu akciju. 

Cilj nam je bio izraditi i postaviti samonavodnjavajuće gredice u dvor ispred ulaza u klub Kocka i penjački klub Lapis. 

Upute voditelja radionice prije izrade “samonavodnjavajućih” gredica

Radionicu je vodio naš Marin Kanajet, a okupljena ekipa pokazala je dorasla zadatku i u par sati obavili smo sve što smo planirali. Rezultat možete vidjeti i na fotografijama koje prenosimo.

Sretna lica nakon uspješno odrađenih gredica

Zahvaljujemo svim volonterima koji su sudjelovali u organizaciji i svim građanima koji su se odazvali pozivu da sudjeluju u događajime te našim predavačima koji su još jednom pokazali da su spremni nesebično dijeliti svoje vrijeme i znanje.

Zahvaljujemo udruzi MOMENTUM koja je kroz svoje radionice izradila drvene okvire za gredice i pozvala nas da od njih izradimo povišene gredice.

Zahvaljujemo OPG Pezelj iz Trilja na donaciji njihovog izvrsnog humusa kalifornijskih glista GLISTERIX i Parkovima i nasadima d.o.o. na donaciji biljaka iz njihovog uzgoja koje smo i zasadili u gredice.

Događaj je organiziran u sklopu projekata “Smanjimo otpad mijenjajući navike!” kojeg sufinancira Grad Split iz javnog poziva projekata iz područja zaštite okoliša. I projekta “Vikend permakulture u Splitu” kojeg sufinancira Split Parking iz javnog natječaja za dodjelu donacija u 2023. godini.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Permakultura Dalmacija.