15.1. Odbačena božićna drvca pretvaramo u vrtnu gredicu

Pozivamo sve stanovnike grada Splita i okolice koji žele svoje božićno drvce pretvoriti u vrtnu gredicu školskog vrta na Skalicama da nam se pridruže na radnoj akciji koja će se održati u subotu 15.1. od 9:30 do 12:30. Toga dana ćemo u vrtu koji se nalazi na jugoistočnoj strani Osnovne škole Skalice sjeckati odbačene božićne jele i borove i na taj način im dati novu vrijednost u vrtu. Lokaciju događaja možete vidjeti i na Slici 1.

Slika 1: Lokacija događaja

Na pokaznoj radionici ćete imati priliku vidjeti:

  • kako se koristi stroj za sjeckanje drva?
  • kako formirati gredicu sječkom dobivenom od božićnih borova i jela?

Za one kojima taj termin ne odgovara postoji opcija odlaganja drvca pokraj formirane hrpe koja se nalazi na istoj lokaciji. Drvca možete odložiti u bilo kojem terminu do početka radionice (15.1. u 9:30), ali molimo da to bude isključivo na predviđenoj lokaciji koju možete vidjeti na Slici 2.

Slika 2: Formirana hrpa poraj škole Skalice na kojoj možete ostaviti svoje drvce

Ovim događajem naša Udruga uspješno zatvara dva projekta koja je provodila većinom kroz 2021. godinu, a riječ je o projektima:

  • Školski botanički vrt mediteranskog bilja – kojeg smo proveli u partnerstvu sa Udrugom Sunce i Osnovnom školom Skalice kojeg financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti. U sklopu projekta smo izgradili školski vrt u kojem ćemo sjeckati božićna drvca. Više detalja o samom projektu možete saznati klikom na članak kojeg je objavio Jutarnji list.
  • Vrtovi znanja – od otpada do bogatog tla – kojeg smo proveli u partnerstvu sa Udrugom Mastrinka i Osnovnom školom Lučac kojeg je financirao Grad Split u sklopu javnog poziva za prijavu projekata/programa udruga iz područja zaštite okoliša od interesa za Grad Split za 2021. godinu. Putem kojeg smo dobili dio financiranja za sjeckalicu za drva koju ćemo koristiti u najavljenom događaju te smo putem istog informirali građane o dobrobitima kompostiranja. Najznačajniji proizvod u sklopu projekta su videa o kompostiranju koja možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Nadamo se dolasku što većeg broja građana, a svima koji planiraju doći savjetujemo da ponesu vrtlarske rukavice kako bi mogli što više doprinjeti samoj akciji.