PROVEDENA EDUKACIJA U KOTIŠINI KOD MAKARSKE

U sklopu projekta “Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina na Biokovu, proveden je edukativni ciklus za ustanove i tvrtke s područja Makarske.

Djelatnici Grada Makarske, JU MARA, PP Biokovo, Gradskog muzeja Makarska te tvrtke Tip Extreme kroz dvodnevni program održan 12. i 13. studenog stekli su nova znanja i vještine putem niza predavanja i radionica.

Ciklus smo započeli u četvrtak u 8 sati kratkim predstavljanjem rada udruge Permakultura Dalmacija koje je održao Ivan Rako – predsjednik Udruge i permakulturni dizajner te tim putem upoznao sudionike s djelovanjem Udruge kao i planiranim aktivnostima. Primjenu permakulturnog dizajna u oblikovanju životne okoline predstavio je Hrvoje Bota, arhitekt, permakulturni dizajner i direktor društvenog poduzeća Održivo d.o.o.

Na već provedene aktivnosti u zaseoku Kotišina te temu oblikovanja okoline, nadovezala se Ana Burić, arhitektica, permakulturna dizajnerica i članica udruge 4 Grada Dragodid sa predavanjem o suhozidnoj gradnji i njenom značaju na području Dalmacije. Time je jutarnji dio programa završen te smo krenuli na teren u obilazak zaseoka Kotišina i praktičan dio edukacije.

Krećući se stazom prema novoobnovljenom Velikom Kaštelu proučavali smo karakteristike krajolika i njegove specifičnosti – položaj u odnosu na Biokovo, nagibe, orijentaciju te propitivali načine uređenja staze, očuvanja flore i faune i oblikovanja u skladu s prirodom i potrebama korisnika. 

Također, odmah smo počeli uočavati samoniklo jestivo bilje zahvaljujući iskusnom oku Antonije Mihaljević, članice udruge Permakultura Dalmacija, permakulturne dizajnerice i poznavateljice biljaka.

Krajolik i biljke su nas očaravale sve do trenutka u kojem smo uočili suhozid na kojem je trebalo intervenirati – tu smo se zaustavili, zasukali rukave i demonstrirali tehniku obnove suhozida na licu mjesta. Po završetku praktičnog programa obišli smo interpretacijski centar u obnovljenom Kaštelu čime je u 16 sati i zaključen prvi dan edukacije.

Sljedećeg dana u Kotišinu su se zaputili Ivan Rako i suradnica Udruge, dr.sc. Tonka Ninčević sa Instituta za jadranske kulture. S početkom u 8 sati je održano predavanje na temu urbane permakulture koje su sudionici doživjeli kao motivaciju za primjenu nekih od permakulturnih rješenja u gradskom okruženju. 

U nastavku je Tonka Ninčević kroz dva predavanja uz interakciju sa sudionicima približila povijesni razvoj, njegovanje, uzgoj i primjenu ljekovitog i aromatičnog bilja u svijetu i na našim područjima. Predavanja smo zaključili dinamičnim predavanjem na temu jestivog bilja našeg kraja gdje su sudionici imali priliku pokazati svu raskoš svog već postojećeg znanja o jestivim biljkama koje nas okružuju.

Nakon kraće pauze za pripremu, došlo je vrijeme za praktičnu radionicu o svojstvima i primjeni ljekovitog i aromatičnog bilja. Za potrebe ove radionice, Tonka Ninčević je pripremila niz aktivnosti za sudionike. Od raspoznavanja osušenog bilja u teglama na pogled i miris do brojnih eteričnih ulja, macerata i hidrolata kojima je vješto skrila nazive kako bi se sudionici potrudili prepoznati ih mirisom. Na mjesto održavanja radionice postavila je i mobilni destilator te su se svi mogli upoznati s postupkom dobivanja eteričnog ulja iz sušenog bilja. Za kraj, sudionici su u filter vrećice napunili čajne mješavine za ponijeti svojim kućama te je time, uz još zadržane mirise mediteranskog bilja u 16 sati zaključen ovaj edukativni program.