Sudjelovali smo na Erasmus+ razmjeni u Caserti u Italiji

Prenosimo izvještaj našeg člana Antuna Nikolca koji je predstavljao udrugu Permakultura Dalmacija na Erasmus+ razmjeni u Caserti u Italiji: “Kroz deset dana boravka u talijanskom gradu Caserti blizu Napulja, kroz aktivnosti i druženja u međukulturalnoj okolini uz zanimljive mlade ljude iz četiri zemlje Europske Unije: Italije, Portugala, Španjolske i Hrvatske, stekli smo brojna poznanstva, znanja i vještine koje su nam proširili vidike za razne mogućnosti poticanja društvenog razvoja i međusobne suradnje.
Ideja projekta bila je vratiti nekorišteni objekt, zgradu bivšeg vrtića, u ponovnu upotrebu i skrenuti pažnju da se u našoj svakodnevnoj okolini nalazi mnoštvo napuštenih objekata sa potencijalom za različite namjene i bez obzira koliko bi njihova ponovna upotreba mogla koristiti društvu oni ipak stoje napušteni.
Prostor i vrt ispred zgrade bivšeg vrtića, u manje razvijenom dijelu talijanskog grada Caserte, koristiti će udruga koja ljudima nakon što izađu iz zatvora nudi sigurnu priliku da se aktivno priključe u zajednicu, imaju stalnu glumačku postavu i izvode brojne predstave. Prostor će se također koristiti za rad sa školskom djecom kojoj omogućavaju produženi boravak sa stručnim osobljem nakon škole.
Sudionici su kroz aktivnosti u projektu iznijeli svoje ideje o tome što bi se sve moglo izvesti na toj lokaciji. Usuglasili smo se oko onih koje će najviše koristiti lokalnoj zajednici i zadnjeg dana našeg boravka pozvani smo u gradsku vijećnicu u Caserti kako bismo im predstavili projekt i naše ideje. Dobili smo uvid u lokalne i društvene političke okolnosti i nadamo se da će se ideje i planovi izneseni u projektu i ostvariti.”