Panos Manikis i prirodna poljoprivreda u Dalmaciji

Tjedan dana od posjeta Panosa Manikisa u organizaciji naše udruge dovoljno je vremena da se slegnu dojmovi i krene sa planovima kako iskoristiti znanja koja nam je prenio. Više od sto posjetitelja predavanja o prirodnom poljodjelstvu održanom u CEDRI i preko četrdeset aktivnih sudionika na radionicama održanim u subotu u vrtu i voćnjaku na Duilovu i nedjelju u masliniku na Kozjaku pokazuje izniman interes za teme pristupa prirodi i proizvodnji na prirodan način, obnovi i regeneraciji tla, iskustvima sa pojedinim voćnim i povrtnim vrstama, izradi sjemenih kuglica za lakše i uspješnije zasijavanje većih površina… Životna filozofija da samo iz zdravog tla može uspijevati zdrava hrana, a zdrava hrana temelj je zdravog čovjeka i zdravog društva vodila nas tijekom trodnevnog druženja i učenja. Nadamo se da će rezultati našeg rada u narednom razdoblju biti vidljivi te spremni za analizu i daljnja poboljšanja: zasijali smo odabrane površine mješavinama sorata za unapređenje raznolikosti vrsta i poboljšanja kvalitete tla, oformili grupu za lakšu organizaciju budućih akcija zasijavanja te radionica izrade sjemenih kuglica te, što je najvažnije, povezali ljude koji iskreno vjeruju da je moguće postaviti temelje prirodnog pristupa poljodjelstvu. Zahvaljujemo svim posjetiteljima i sudionicima na interesu i podršci, članovima udruge koji su pomogli da organizacija bude uspješna te samom Panosu Manikisu koji je svoje bogato znanje i dugogodišnje iskustvo nesebično i strpljivo podijelio sa svima nama. Nadamo se da ćemo ga opet imati priliku ugostiti u Splitu!


Panos Manikis je stručnjak koji je cijeli svoj život posvetio primjeni prirodne poljoprivrede (Natural Farming) na sjeveru Grčke na svom imanju koje održava bez kopanja, gnojidbe i upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava, a financira se prodajom plodova s tog imanja.

U sklopu svog prvog posjeta Hrvatskoj, Manikis je u Splitu održao javno predavanje o prirodnom poljodjelstvu. Grčki ekspert na radionicama podučavao o uzgoju voća, povrća i žitarica te demonstrirao primjenu „seed-balls“ odnosno glinenih kuglica koje sadrže humus i sjemenje raznih vrsta biljaka. Tim putem sjeme dobiva sve uvjete da proklija i uspije čak i u najsurovijim uvjetima. Ovu tehniku je prvi razvio Masanobu Fukuoka nakon II Svjetskog rata te je testirao na raznim lokacijama diljem svijeta s ciljem ozelenjavanja siromašnih i opožarenih područja kao i uspostavljanja otpornih mješovitih voćnjaka, polja žitarica, povrtnjaka i šumskih sustava. Čovjek koji je radio uz njega i nastavio njegovo učenje je upravo Panos Manikis. Ovu tehniku Fukuoka je razvio i uspostavio 70ih godina te je testirao na raznim lokacijama diljem svijeta s ciljem ozelenjavanja siromašnih i opožarenih područja kao i uspostavljanja otpornih sustavno osmišljenih voćnjaka.

Više o Panosu Manikisu i prirodnom poljodjeljstvu na poveznici:
http://natural-farming.org