Predavanje o sjemenarstvu i predstavljanje društvene banke sjemena

U vremenu kada su ljudi sve svjesniji važnosti zdrave prehrane, sjemena kao resursa i temelja prehrambene proizvodnje te kao kulturnog dobra zajednice koja ga baštini, nije nas iznenadio veliki interes za očuvanje domaćih sorti sjemena. Preko pedeset naši sugrađana posjetilo je predavanje o trenutnoj situaciji i nastojanjima da se organizirano pristupi prikupljanju i obnovi sjemena lokalnih poljoprivrednih kultura. Upoznali smo se sa europskim i svjetskim bankama sjemena te prvom Društvenom bankom sjemena osnovanom u Hrvatskoj čiji će aktivni član biti i Udruga Permakultura Dalmacija. Osim brojem posjetitelja naša gošća mogla je biti zadovoljna i količinom i raznolikošću vrsti koje su posjetitelji donijeli kao doprinos banci sjemena te za razmjenu koja se održala nakon prezentacije. Sigurni smo da je ovo predavanje samo prvi korak prema dugogodišnjoj uspješnoj i plodnoj suradnji te da ćemo uspostaviti aktivnu mrežu suradnje među lokalnim vrtlarima i poljoprivrednicima.
Dokumentarni film Sjeme: Neispričana priča bio je idealan nastavak teme koja je započeta predavanjem u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Zahvaljujemo Kinu Bačvice koje je u suorganizaciji sa našom Udrugom ovaj film uvrstilo u program Kina Mediteran.

O projektu:

Cilj projekta Društvena banka sjemana je stvaranje banke sjemena koja je otvorena za javnost i u vlasništvu njenih članova. Glavne aktivnosti projekta su usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama.
Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti usjeva kao naše baštine.
Čuvanjem sjemena čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorti te u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog vrtlara/ku razveseliti.
Na prezentaciji u Gradskoj knjižnici Marko Marulić moglo se saznati što su sve do sada napravili, kako postati član/ica “Društvene banke sjemena” i koji sve tipovi banki sjemena postoje u Hrvatskoj.

Društvenu banku sjemena nam je predstavila Sendy Osmičević – permakulturistkinja i okolišna aktivistkinja koja je magistrirala je Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode, završila 72-sati tečaj permakulture i Permakulturnu akademiju te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica na projektu Društvena banka sjemena.