9.3.2018. poziv na predavanje Hrana, životna okolina i permakulturni dizajn

Poštujući čovjeka i prirodu, permakultura donosi mnoge dobrobiti na osobnoj razini. Damir i Dana permakulturu primjenjuju u svom domu i poslu. Ovaj će ciklus predavanja biti prilika za čuti iskustva „iz prve ruke“ dvoje stručnjaka iz područja arhitekture i agronomije te kako njihova povezanost omogućava samoodrživost u praksi.

Kao uvod u predavanja, Društveno poduzeće – DP “Održivo” za održivu arhitekturu, urbanizam i permakulturni dizajn, predstavit će svoje permakulturne projekte kao i model poslovanja kojim podupire razvoj permakulture u regiji putem suradnje s Udrugom.

> Predstavljanje permakulturnih projekata / DP “Održivo” / 30min

Društveno poduzeće / Arhitektonski ured Održivo d.o.o. usmjeren je na društveno i ekološki savjesno poslovanje. Poticanjem izrade projekata održive arhitekture, urbanizma i permakulturnog dizajna podržava razvoj zelene gradnje, a time i pozitivan utjecaj na okoliš. Istovremeno, kao član i suradnik udruge Permakultura Dalmacija podržava razvoj permakulturnih programa i projekata za društvenu dobrobit.

>> Kako primijeniti permakulturni dizajn? – Cjelovito oblikovanje životnog prostora / Dana Krhlanko / 45min

Odnos s životnom okolinom je stalan izvor zadovoljstva i nezadovoljstva, težnji i potreba. Proces prirodnog rasta životne okoline se temelji na razvijanju odnosa sa okolinom kroz koji rastemo iznutra i izvana. Dizajn je nusprodukt spoznajnog grupnog procesa, a ne izraz stila i ukusa i trenutačne inspiracije arhitekta ili planera. Vanjske forme su neupitan rezultat onog što je istinska potreba i mogućnost, kako klijenta tako i prostora. Kroz timski rad, konsenzusom se dolazi do odgovora na pitanja poput: Koja je početna situacija i istinska težnja zbog koje se kreće u projekt? Koja kvaliteta se želi utjeloviti? Što kaže i treba teren?

>>> Permakultura i uzgoj hrane / Damir Šeler / 60min

Permakultura uzgoj hrane vidi kao alat za zaustavljanje i preokretanje globalnog zatopljenja. Područje čovjekova života tolike važnosti sigurno je područje značajnog interesa ljudi, malih vrtlara i profesionalnih poljoprivrednih proizvođača. Otvaramo prostor razmijene spoznaja i iskustva o uzgoju bilja s naglaskom na važnost prisutnosti života u samom tlu, odnosno kako stvarati humus, kako hraniti i osnažiti tlo i biljke.

* Uvodno u događaj održat će se kratko predstavljanje Udruge, tečaja permakulturnog dizajna kao i Društvenog poduzeća Održivo – suradnika Udruge. Tokom događaja predviđene su pauze za osvježenje koje će biti dodatna prilika za upoznavanje strukture, programa i suradnika Udruge, informiranje o tečaju permakulturnog dizajna kao i permakulturi općenito.