održan Okrugli stol – Čemu bioetičko obrazovanje?

Sudjelovali smo na okruglom stolu u organizaciji Centara za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog bioetičkog društva i Splitskog filozofskog kruga na temu “Čemu bioetičko obrazovanje?”, održanog 30. svibnja 2018.

Bioetika, kao etika života, pokušaj je odgovora na suvremene prijetnje životu, koje se prvenstveno očituju u ekološkoj krizi, kao jednoj od njenih ključnih tema. Ona je poticajna za promišljanje moralne ispravnosti našeg odnosa prema svim živim bićima, kao i odgovornosti za buduće generacije. Bioetika se bavi i suvremenim moralnim problemima u medicini, od onih uzrokovanih značajnim povećanjem ljudske moći u manipuliranju nastankom, razvojem i završetkom ljudskog života, do onih koji se javljaju na relaciji liječnik-pacijent. Ona, stoga, uključuje širok raspon tema vezanih uz zaštitu i kvalitetu ljudskih i ne-ljudskih života, a zahvaljujući njihovu iznimnom značaju, bioetičko se obrazovanje javlja kao izrazita potreba na svim razinama suvremenog obrazovanja.
Na okruglom stolu su govorili:

– Bruno Ćurko (Odsjek za učiteljski studij Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu)
– Josip Guć (Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu)
– Darko Hren (Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu)
– Anita Lunić (Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu)
– Ivan Rako (Udruga Permakultura Dalmacija)

Izlaganja su služila kao uvod u raspravu za koju se nadamo da će doprinijeti usmjeravanju obrazovanja k učenju za život, ali za očuvanje i kvalitetu svakog života, a ne samo za ljudsko preživljavanje u okvirima postojećeg stanja.