Vrt prošlosti i budućnosti – projekt u suradnji s Galerijom umjetnina

Permakultura Dalmacija je tokom ljetnih mjeseci planirala i ostvarila suradnju s Galerijom umjetnina u Splitu na projektu “Vrt prošlosti i budućnosti”. Ovaj interdisciplinarni projekt povezuje umjetničko oblikovanje s ekologijom, a njegova realizacija je isplanirana kroz izravnu suradnju sa zajednicom, odnosno sa lokalnim institucijama i građanima dok će važnu ulogu odigrati suradnja sa splitskim srednjim školama.

Simbolička osnova na kojoj se temelji ovaj projekt je razvoj Galerije umjetnina kroz prošlost i njezin organski rast prema budućnosti što ostvarenje vrta čini logičnim rješenjem. Teren na kojem će se odvijati projekt se nalazi u sjevernom dijelu Galerije umjetnina pod bedemom Cornaro. Prethodnom intervencijom na lokaciju je postavljeno 17 kontejnera za koje je izvedena drenaža te su napunjeni zemljom kako bi se u njima moglo saditi bilje. Ono što projekt čini permakulturnim je povezivanje elemenata u prostoru, racionalno korištenje resursa i uključivanje lokalne zajednice – cilj projekta je ostvarenje primjera funkcioniranja urbane permakulture.

Projekt Vrt prošlosti i budućnosti javnosti je predstavljen 26. studenog 2015. uvodnim predavanjima koja su održali ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi i predsjednik Permakulture Dalmacija Ivan Rako. 30. studenog uslijedila je radionica kompostiranja u gradskim uvjetima u kojoj su sudjelovali učenici srednje umjetničke škole iz Splita.

Radionica kompostiranja je odabrana za početak ciklusa upravo kako bi se potaknula svijest o količinama otpada koje grad generira ali i kako bi zaposlenici Galerije umjetnina sa pripadajućim caffe barom imali mjesto za odlaganje organskog otpada. Kompost proizveden na samoj lokaciji kasnije će služiti kako bi se obogatila zemlja u kontejnerima.

Za sadnju u kontejnerima napravljena je selekcija autohtonog mediteranskog bilja te voćnih i povrtnih vrsta o kojima će biti provedeni i popratni edukativni programi. Realizacija projekta je planirana tokom iduće godine kroz radionice o kompostiranju, navodnjavanju te sadnji i uzgoju biljaka u gradskim uvjetima.

Ciklus se nastavlja još jednom radionicom kompostiranja u gradskim uvjetima koja će biti otvorena za građanstvo, a održat će se sredinom prosinca. Za detalje o ovoj radionici i razvoju projekta Vrt prošlosti i budućnosti. pratite našu web i facebook stranicu.