JAVNA DOGAĐANJA

Udruga Permakultura Dalmacija je partner i ponosni član Društvene banke sjemena.

Društvena banka sjemena (DBS) je ZMAG-ov projekt čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih „izgubljenih” za buduće generacije. Osmišljena je na način da bude u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, kao neformalna i lokalno upravljana institucija.

Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Društvena banka sjemena ujedno je i dio projekta Comunity Seed Banks Academy koju vodi udruga Arche Noah iz Austrije. Osnovana je ”fokus grupa” u kojoj se nalaze vrijedi vrtlari s iskustvom koji pomažu pri realizaciji ovog projekta.

što je društvena banka sjemna?

Društvene banke sjemena (DBS) čuvaju sjeme, njime upravljaju i imaju za cilj pružiti ga članovima zajednice. Sjeme se dobiva od poljoprivrednika ili vrtlara unutar zajednice, a selektira se i skladišti ovisno o dogovorenom sustavu. Banke sjemena mogu imati različite oblike, na primjer, sjeme se može čuvati u staklenkama u skladištu, u zajedničkoj zgradi ili u glinenim posudama na podu, u podrumu ili na kuhinjskoj polici. Jednom kada se sjeme prikupi, čuva se u DBS-u sve dok se ne pokaže potreba za njim.

Jedan od ciljeva DBS-a jest poslužiti kao izvor sjemena u nuždi; kada proizvođači dožive nestašicu sjemena jer je usjev podbacio ili je uništen kao rezultat popla- va, suše, štetnika ili bolesti. DBS-ovi su također značajni zbog promoviranja i održavanja uzgoja raznolikih usjeva. Ponudom i lokalnih i oplemenjenih sorata, DBS-ovi mogu pridonijeti održavanju veće genetske raznolikosti u poljima. Na taj način DBS-ovi mogu biti esencijalni za održavanje lokalnih sorata, obnovu „izgubljenih“ sorata i dijeljenje znanja i iskustva među poljoprivrednicima

 

Baš kao što neki ljudi štede u klasičnim bankama i kada trebaju novac mogu povući svoju ušteđevinu, banke sjemena služe kao ušteđevina poljoprivrednika za buduće sjetve. Na taj se način ublažavaju potencijalni okolišni i ekonomski gubitci. DBS-ovi su ključni za osiguravanje sjemena i posljedično sigurnost hrane; bez sjemena poljoprivrednici ne bi bili u stanju uzgojiti svoje usjeve. Lokalni sustav opskrbe sjemenom glavni je izvor sjemena, posebice za poljoprivrednike koji oskudijevaju resursima.

Uvođenjem oplemenjenih visokorodnih sorata sjemena 50-ih godina 20. stoljeća, genetska raznolikost glavnih usjeva brzo se smanjila zato što postoji visoka stopa genetske uniformnosti unutar pojedinih sorata koje se danas uzgajaju. Procijenjeno je da je od početka 20. stoljeća izgubljeno otprilike 75 % biljne genetske raznolikosti, uglavnom zahvaljujući prijelazu s lokalnih na visokorodne sorte.

Na globalnoj razini 2008. godine poduzeta je mjera očuvanja genetskih izvora uspostavom Svalbardskog globalnog skladišta sjemena. Ta je banka sjemena smještena u permafrostu na zabačenom otoku kraj obale Norveške te je postala najraznolikije skladište sjemena na svijetu. U trima podzemnim komorama čuvaju se dvostruki uzorci sjemena koje se čuva u bankama biljnih gena širom svijeta te tako predstavljaju osiguranje od gubitka sjemena. Ova vrsta očuvanja (konzervacije) naziva se ex situ, što znači izvan prostora, tj. izvan prirodnog staništa. To je suprotno strategijama in situ zaštite gdje se očuvanje sjemena vrši u njegovom prirodnom okruženju. Očuvanje ex situ korisna je dodatna mjera, ali samo po sebi nije idealan pristup zato što je na taj način moguće pri- kupiti relativno mali udio raznolikosti, čak i glavnih usjeva. Što je najvažnije, očuvanje ex situ ne dopušta da se usjevi nastave razvijati u poljoprivrednim sustavima, što je ključno za dugoročno održavanje bioraznolikosti poljoprivrednih kultura. Kako bi se osiguralo učinkovito i dugoročno očuvanje genetske raznolikosti, drži se da bi valjalo promicati integriranu primjenu ex situ i in situ.

kako postati član

Dobro došli (svi) u Društvenu banku sjemena!

Postanite član Društvene banke sjemena, “usvojite” sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a i ostvariti razne pogodnosti,među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Do godišnjeg članstva dijele vas samo dva koraka:

 1. Ispunite kratki mrežni obrazac za prijavu koji se nalazi na našoj mrežnoj stranici
 2. Uplatite godišnju članarinu u iznosu od 250 kn za tip članstva vrtlar i simpatizer ili 19

dobrovoljnu donaciju za tip članstva pokrovitelj. Članarina vrijedi godinu dana, a detalji o uplati donacije su u nastavku:

Način plaćanja: transakcijski račun

IBAN: HR5324020061100095765

Opis plaćanja: donacija DBS

SIMPATIZER • godišnja članarina – 250 kn

Pogodnosti članstva:

 • 3 besplatna paketića sjemena
 • 1 besplatna radionica o DBS-u
 • 15 % popusta na ZMAG-ove radionice i konferencije
 • 1 dan na Recikliranom imanju Vukomerić sa ZMAG-ovcima
 • besplatni priručnik o sijanju (elektronski)
 • bilten s izvještajima o radu i srodnim temama s prostorom za predstavljanje vaše priče dva puta godišnje
VRTLAR • godišnja članarina – 250 kn

Pogodnosti članstva:

 • 3 besplatna paketića sjemena
 • 1 besplatna radionica o DBS-u
 • 15 % popusta na ZMAG-ove radionice i konferencije
 • 1 dan na Recikliranom imanju u Vukomeriću sa ZMAG-ovcima
 • besplatni priručnik o sijanju (elektronski)
 • bilten s izvještajima o radu i srodnim temama s prostorom za predstavljanje tematske priče dva puta godišnje

Vrtlar, uz financijsku, pruža i praktičnu podršku uzgojem zaboravljenih biljaka u svom vrtu te vraća DBS-u pola od ukupnog uroda sjemena, pomažući tako u regeneraciji.

 

POKROVITELJ • dobrovoljna donacija

Pokrovitelji su neaktivni članovi koji žele financijski podržati Društvenu banku sjemena i inicijativu.

Hvala Vam što podržavate rad Društvene banke sjemena!

 

Što podržavate plaćanjem članarine?

 • postojanje Fonda solidarnosti, blagajne uzajamne pomoći za sjemenare i ekološke OPG-ove i ulaganje u edukacije i / ili nabavu opreme te ostale troškove rada Društvene banke sjemena
 • lobiranje na nacionalnoj i međunarodnoj razini na temu važnih pitanja zaštite okoliša
 • kultiviranje organskih vrtova, pokazujući tehnike i najbolju praksu te educiranje i inspiriranje posjetitelja
 • povezivanje i jačanje zajednica i radnih mjesta kroz organski rast
 • zaštita lokalne biljne baštine
 • doprinos ključnom opstanku ugroženih sorata