Tečaj permakulturnog dizajniranja u Splitu – listopad/studeni 2024

Tečaj permakulture je i ove jeseni u Splitu! Predavanja i praktičan rad će se održavati kroz mjesec listopad i studeni na području Splita. U nastavku teksta možete pročitati što ćete naučiti i koje koristi imate pohađanjem samog tečaja kao i o edukatorima koji će vas voditi kroz cijeli proces.

Bez obzira imate li samo stan, vrt, imanje, komadić betonske terase u gradu ili možda radite s grupom ljudi u smjeru ostvarenja zajedničke dobrobiti, tečaj permakulturnog dizajniranja je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao.

Riječ je o standardiziranom intenzivnom tečaju permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC) koji sadrži 72 sata predavanja, interaktivnih modula i praktičnih radionica kroz koje polaznici usvajaju permakulturnu etiku i vještine dizajniranja, upoznaju se s raznim tehnikama i praktičnim rješenjima koje mogu samostalno primjenjivati u svakodnevnom životu, a dobivaju priliku uz stručno mentorstvo osmisliti konkretan dizajn za vlastite projekte.

Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Ukratko permakultura je nova, održiva kultura!

Program je raspoređen kroz produljena tri vikenda, četvrtkom i petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimalne izmjene u dnevnoj satnici. Nakon svakog vikenda imati ćete tjedan odmora, kako program ne bi bio pre intenzivan te kako bi imali više vremena za primjenu naučenog u privatnom životu i pripremi za izradu zajedničkih završnih projekata dizajna. Također, vikendi bez programa tečaja, poslužit će za organizaciju druženja sa članovima udruge kao mogućnosti za dodatnom edukacijom i aktivnim uključenjem u programe i projekte.

Termini održavanja tečaja su:
03.- 06.10.
17.-20.10.
31.10.- 03.11.

Voditelji tečaja:
Marin Kanajet – diplomirani sociolog i filozof, maslinar i diplomirani permakulturni dizajner. Aktivan u promociji permakulture i permakulturnih principa u svakodnevnom životu, razvoju permakulturne zajednice te razvoju edukativnih materijala za ekološko obrazovanje kao i uspostavi splitskih urbanih vrtova. Predsjednik udruge Permakultura Dalmacija i član predsjedništva udruge maslinara Kaštela Mastrinka sa višegodišnjim iskustvom rada na unapređenja maslinarskih praksi i tranziciji prema regenerativnim pristupima upravljanju maslinicima.
Portfelj permakulturnih projekata:
https://drive.google.com/…/1yRFf4r9N4H7FUY6j7Evh7ZvpItL…

Zoran Vukšić – diplomirani permakulturni dizajner posebno zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i općenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.
Portfelj permakulturnih projekata:
https://drive.google.com/…/1hzMt8W…

Edukatori i facilitatori:
Antonija Mihaljević – permakulturna dizajnerica i biovrtlarica sa bogatim iskustvom korištenja različitih prirodnih tehnika u vrtlarstvu. Aktivna u prikupljanju tradicionalnih sorti sjemena i voditeljica sjemenarske sekciji i prve Dalmatinske banke sjemena u osnivanju. Organizirala više javnih razmjena sjemena. Voditeljica vrtlarskih radionica i drugih edukacija na temu vrtlarstva i specifičnih tehnika vrtlarenja i unapređenja kvalitete tla.

Davor Matošić – permakulturni dizajner sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, održivo upravljanje vodnim resursima te njihovom međupovezanošću. Promatrač i predan učenik ekološke sukcesije, uživa u otkrivanju novih spoznaja te njihovo dijeljenje sa drugim entuzijastima. Dugogodišnje permakulturalno iskustvo pretače u praktične aspekte uzgoja hrane, generiranja energije te permakulturalnog dizajna i edukacije, imajući na umu sve specifičnosti dalmatinske klime i tla.

Gordana Dragičević – diplomirala je fiziku, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Ivan Mateljan – magistar inženjer građevinarstva i permakulturni dizajner u području prirodnog graditeljstva sa interesom za razvoj održivih zajednica. Bavi se projektiranjem i izvođenjem te koordinacijom građevinskih radova na urbanim i ruralnim područjima te posjeduje široko znanje o tehnologijama i materijalima tradicijske gradnje i restauracije.

Marija Hajdić – diplomirana pravnica, bonsai umjetnica i premakutrurna dizajnerica. Preko dvadeset godina prikuplja i oblikuje bonsaije za vlastitu kolekciju i prodaju diljem Europe te je svjetski priznata bonsai edukatorica. Biovrtlarica je i posvećena uzgoju tradicionalnih i lokalno udomaćenih povrtnih sorti i njihovom očuvanju. Ima bogato iskustvo u različitim tehnikama uzgoja i orezivanja voćki a posebnu pažnju posvećuje temama šumskog vrta i šuma hrane. Voditeljica je Banke banke vremena udruge Permakultura Dalmacija.

Marko Ban – prvostupnik ekonomije i permakulturni dizajner. Voditelj projekata i edukator sa posebnim naglaskom na rad sa mladima. Razvija i promovira modele dobre ekonomije te uspostavu aktivne zajednice kroz volonterizam i razvoj tranzicijske inicijative u Splitu.

Vedrana Vučenović – permakulturna dizajnerica sa preko deset godina iskustva u različitim aktivnostima razvoja društveno korisnih programa i projekata kao što je Biciklopopravljaonica i Popravljaonica u Splitu. Autorica je edukativnih modula te predavačica na tečaju Uvod u urbanu permakulturu.

Moduli:
• uvod u permakulturu; stanje društva i okoliša
• permakulturna etika i principi; sistemski dizajn i tehnike permakulturnog dizajniranja
• čitanje krajolika, analiza i mjerenje terena, iscrtavanje osnovne karte u mjerilu
• briga o tlu, razumijevanje mikroekosustava tla, tehnike za analizu i poboljšanje kvalitete i plodnosti tla, kompostiranje
• biljne zajednice u prirodi i korisne biljke: od biljaka indikatora tla, do šuma
• uzgoj hrane: vrtlarenje, njive, šumski vrt, agrošumarstvo, regenerativna poljoprivreda
• životinje u permakulturnom sustavu
• voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
• energija: energetska učinkovitost, jednostavne pasivne tehnologije, obnovljivi izvori energije
• održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima
• urbana permakultura: tehnike za male prostore, zgrade i održive kvartove
• društvo: održive zajednice, odnosi, grupni rad, suodlučivanje
• lokalizirana dobra ekonomija
• tranzicijski pokret
• praksa dizajniranja: zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturne dizajne za stvarne projekte po svom izboru

Međunarodno priznati certifikat dobivaju polaznici koji sudjeluju na više od 80% modula, te na izradi i prezentacijama dizajna na kraju tečaja.

Organizator tečaja je udruga Permakultura Dalmacija. Predavanja i praktičan rad na terenu održavat će se u Splitu, a točnu lokaciju terenskih aktivnosti i detaljan raspored predavanja i radionica ćete dobiti naknadno na kontakt e-mail nakon odobrene prijave na tečaj.

Cijena tečaja je 360,00 eura (za prijave do 01.08.2024. cijena je 330 eura) dok je za umirovljenike i članove udruge Permakultura Dalmacija (koji su se učlanili do objave tečaja 01.06.2024.) cijena 300 eura.

Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen. Za prijavu molimo da ispunite kratki prijavni obrazac: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSf0Isv3t49PHf…/viewform

Ako imate dodatnih pitanja, obratite nam se mailom na: pkd.radionice@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *