Arhiva

3. travnja 2015., Najava

PKDhr-bilje022

12. travnja, Radionica: Raspoznavanje i sakupljanje

samoniklog jestivog bilja

prijave na e-mail:

radionice@permakultura-dalmacija.hr

Nedjelju 12. travnja ćemo provesti u prirodi prepoznavajući i sakupljajući samoniklo jestivo bilje uz stručno vodstvo Damira Šelera, iskusnog poznavatelja samoniklog bilja, biovrtlara i permakulturnog dizajnera. Divlje samoniklo bilje se može koristiti u razne svrhe: za pripravu kozmetike i čajeva kao i za prehranu.

3. travnja 2015., Najava

PKDHR-sjeme021

11. travnja: Sajam i razmjena sjemena i sadnica
Radionica: Pokazni šumski vrt
Dvorište OŠ “Lučac”, Split

9:00h
-ulaz slobodan-
(Za sudjelovanje na radionici preporučena je donacija)

Ovaj mali sajam, koji će se odvijati u dvorištu Osnovne škole Lučac, je odlična prilika da se upoznate sa članovima Permakulture Dalmacija te da se i sami priključite! Ponesite vlastite viškove sjemena i sadnica i razmjenite s drugima, zajedno sa iskustvima o uzgoju pojedinih vrsta povrtnica i začinskog bilja.

Velik interes za predavanja i predstavljanje udruge

PKD005

U ponedjeljak 16. ožujka u Gradskoj knjižnici Marko Marulić naša se udruga predstavila javnosti. Tom smo prigodom ugostili dvoje predavača s jako zanimljivim predavanjima.

Prvo nam je doktorica socijalne ekologije Jelena Puđak sa znanstvenog stajališta iznijela činjenice o stanju u kojem se Hrvatska nalazi s obzirom na klimatske promjene, nakon čega je slijedilo inspirativno predavanje Ivana Gregova,

20. veljače 2015., Najava

PKD_GKMM_cover2

16.03.2015. u 17.30, Gradska knjižnica Marko Marulić, Split

Predstavljanje udruge uz predavanje o klimatskim promjenama i permakulturi

Pozivamo Vas na predstavljanje programa udruge Permakultura Dalmacija koje će se održati 16. ožujka u Gradskoj knjižnici Marko Marulić s početkom u 17:30 sati. Uz predstavljanje udruge održat će se prvo iz predviđenog ciklusa predavanja u suradnji s GKMM. Ovom prilikom gostuju Jelena Puđak i Ivan Gregov s temama „Hrvatska i klimatske promjene“ i „Permakultura“.

Arhiva iz vremena neformalnog djelovanja građanske inicijative Permakultura Dalmacija.

image

Međunarodni dan permakulture

Povodom Međunarodnog dana permakulture neformalna građanska inicijativa Permakultura Dalmacija organizirala je javno informativno druženje. Posjetitelji i organizatori su razgovarali o mogućnostima uzgoja hrane u gradu i pogledali neke od primjera malih urbanih farmi, vrtova i balkona.

TreciPermablic1

Treći permablic

Prilikom permablica u Tugarama potpuno se uredio teren od 200-tinjak kvadrata a teme radionica su bile:
– gredica za sadnju povrća, sijanje na jednoj gredici
– šumski vrt, detaljna izrada voćnog ceha, jestive ograde
– akumulaciono jezero
– sustav kanala za navodnjavanje

2permablic1

Drugi permablic

Nastavno na predavanje o urbanoj permakulturi, jestivim park šumama i gradskim društvenim vrtovima, neformalna inicijativa je organizirala 2. permablic na kojem se u praktičnom smislu demonstrirala sadnja šumskog vrta, izrada kanala za navodnjavanje i jezera.

Urbana permakultura: Jestive park šume i gradski društveni vrtovi

Neformalna građanska inicijativa Permakultura Dalmacija organizirala je predavanja i radionice o urbanoj permakulturi i mogućnostima participacije građana u uspostavljanju vrtova u gradu.

Goga1

Predavanje: Urbana permakultura – kako na malo prostora uzgojiti što više hrane i uključiti zajednicu (hrana na balkonu, gradski društveni vrtovi, šumski vrtovi i jestive park-šume).

Interaktivna radionica: Kako do društvenog vrta ili jestive park-šume? Što građani mogu sami učiniti i kako se organizirati oko uspostave društvenih ili zajedničkih šumskih vrtova na javnim površinama? Gdje/Kako/Na što možemo lokalno djelovati?
Predavačica i moderatorica: Gordana Dragičević, eko-aktivistica, permakulturna dizajnerica i pokretačica zagrebačke inicijative Parkticipacija

2013-2

Tranzicija i krizna ekonomija bez novca

Neformalna građanska inicijativa Permakultura Dalmacija 11. i 12. siječnja 2013. godine u Splitu organizirala je projekciju filma o tranzicijskom pokretu, predavanja i radionice na temu održivog razvoja lokalnih zajednica, te o alternativnim i održivim ekonomskim modelima.

1-Permablic-5

Prvi Dalmatinski Permablic

11. studenog 2012. održan je prvi permablic u Dalmaciji, odnosno u Solinu. Prilikom ove radionice na terenu uspostavljen je šumski vrt, jezero s autohtonom florom, uzdignute gredice sa sezonskim povrćem i humak s mediteranskim začinskim biljem.